ΕΝΔΑ για νέο εκλογικό νόμο: O νομοθέτης να δίδει περισσότερη προσοχή σε παρεμβάσεις από πρόσωπα και φορείς
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΕΝΔΑ για νέο εκλογικό νόμο: O νομοθέτης να δίδει περισσότερη προσοχή σε παρεμβάσεις από πρόσωπα και φορείς

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής (EΝΔΑ) χαιρετίζει την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης για ψήφιση στη Βουλή, όπως ενημερώνει το Δ.Σ.

Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, η διοίκηση της Ένωσης σημειώνει:

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κινείται μέσα στο πλαίσιο των βασικών αρχών που η Ένωσή μας είχε καταγράψει ως προϊόν διεργασιών στα φόρουμ και τις συνελεύσεις της.

Αφού διασφαλίζεται κατ’ αρχάς η κυβερνησιμότητα των Δήμων, η συσπείρωση των ομογενών τοπικών δυνάμεων, η λογοδοσία του δημάρχου, η αξιοπιστία του υποψηφίου δημάρχου, καθώς και η ομαλότερη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.

Παράλληλα όμως, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, διότι βελτιωτικές προτάσεις που κατέθεσε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου αγνοήθηκαν.

Προτάσεις που ο πρόεδρος και μέλη της Ένωσης παρουσίασαν και ανέπτυξαν προσωπικά στους αρμόδιους υπουργούς, Μάκη Βορίδη, Στ. Πέτσα και νωρίτερα Τ. Θεοδωρικάκο, με θετική ανταπόκριση μάλιστα εκ μέρους τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως κώλυμα εκλογιμότητας για το αξίωμα του δημάρχου των εν ενεργεία βουλευτών (εκτός εάν παραιτηθούν), καθιέρωση απλής αναλογικής στους συνδυασμούς που «επιτυγχάνουν» ποσοστό κάτω του 20% στον πρώτο γύρο και εκλέγονται ως δημοτική αρχή, ενίσχυση του κύρους των δημοτικών συμβουλίων και των παρατάξεων με αριστίνδην συμμετοχή πρώην δημάρχων, τετραετή αντί πενταετούς θητείας για λόγους που αναλύθηκαν επαρκώς κ.λπ.

Γνωρίζοντας τις διαδικασίες εντός της Βουλής για την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν αναμένουμε διορθωτική κίνηση, δυστυχώς.

Όμως, θα πρέπει επιτέλους ο νομοθέτης να δίδει περισσότερη προσοχή σε παρεμβάσεις, ιδίως κατά το στάδιο της διαβούλευσης, από πρόσωπα και φορείς που και γνώση έχουν και εμπειρία, ώστε να ψηφίζεται ένας νόμος άρτιος και προς το γενικό συμφέρον. Άλλωστε, ουδείς παντογνώστης και ουδείς αλάνθαστος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet