Ενισχύεται το δίκτυο του ΕΔΔΥΠΠΥ κατά της άνοιας
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ενισχύεται το δίκτυο του ΕΔΔΥΠΠΥ κατά της άνοιας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση για τη λειτουργία των συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα» ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργου Πατούλη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ Παρασκευής Σακκά, νευρολόγου – ψυχιάτρου. Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την Άνοια στις ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων (π.χ. ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κ.λπ.) με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της άνοιας, την υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του δήμου και την ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα καθώς και εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων του δήμου.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «Με την ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής των περιστατικών της άνοιας μέσω της πλατφόρμας των ΚΕΠ Υγείας http://www.kepygeias.org των δήμων – μελών του ΕΔΔΥΠΠΥ, συλλέγονται σημαντικά δεδομένα για τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση της νόσου. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευτεί 328 επαγγελματίες υγείας και δεσμευόμαστε να εκπαιδεύσουμε σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επιπλέον επαγγελματίες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για μια ολοκληρωμένη επιμόρφωση σχετικά με την άνοια για τη στήριξη των πολιτών που πάσχουν αλλά και των φροντιστών τους».

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Δρ Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, που δήλωσε πολύ ευχαριστημένη από την εξαιρετική συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργο Πατούλη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ΚΕΠ Υγείας, ώστε να ενταχθούν και να εκπαιδευτούν στο πρόγραμμα, όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, ενώ οι νέοι δήμοι θα λαμβάνουν εξάμηνη υποστήριξη, από ιατρό-νευρολόγο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.

Στη συνέχεια η Νικολέττα Γερονικόλα, ψυχολόγος και υπεύθυνη εκπαίδευσης της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα νέα εργαλεία διάγνωσης της άνοιας.

Η Δρ Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, υπεύθυνη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας, ενημέρωσε όλους τους συμμετέχοντες, σχετικά με την αξιοποίηση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας σε σχέση με το πρόγραμμα και την παρακολούθηση των πολιτών, την καταγραφή των αποτελεσμάτων και την υπενθύμιση επανάληψης τους.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά με τη λειτουργία των σταθμών τους, ενώ πολλοί ενδιαφέρονται για εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού ή και επανεκπαίδευση σε περιπτώσεις που δεν λειτούργησε ο σταθμός, ενώ υπήρξαν και νέοι δήμοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εκπαιδευτούν.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Στεφανάκος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη δυναμική παρουσία τους και τόνισε ότι σύντομα θα λάβουν ενημέρωση για την έναρξη του Στ΄ κύκλου εκπαίδευσης και θα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet