Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
ΣΠΑΠ-ΡΟΗ

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των δικών μας ανθρώπων, των γονιών μας, των παππούδων μας, που χάθηκαν, ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, που μαρτύρησαν, που σφαγιάστηκαν, απαγχονίστηκαν και όσοι επέζησαν πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας μια ζεστή αγκαλιά, ένα ζεστό λιμάνι, σε μια νέα Πατρίδα. 

103 χρόνια έχουν περάσει από τότε που μια Ελλάδα χάθηκε, έσβησε από τον παγκόσμιο χάρτη. Μια Ελλάδα που πόνεσε, δάκρυσε, μάτωσε όσο καμία. Που ταπεινώθηκε χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά της. Που υποτάχθηκε παραμένοντας ελεύθερη, που τούρκεψε μα ποτέ δεν έπαψε να είναι Ελληνική. 

Κάθε Πρόσφυγας αφήνει πίσω του μια χαμένη Πατρίδα. Η Μικρασιατική καταστροφή υπήρξε χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική τομή στην Ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Θύματα της ολέθριας αυτής τραγωδίας υπήρξαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. 

Η Ελλάδα του Πόντου πηγή πνεύματος και πολιτισμού. Εκεί οι Έλληνες μεγαλούργησαν και δημιούργησαν. Η γη σπουδαίων ανδρών και γυναικών. 

Οι Έλληνες του Πόντου φέραν μαζί τους τον πολιτισμό και τις αξίες τους στο νέο τους τόπο, προσπαθώντας να ξαναριζώσουν, όχι τόσο εύκολα, γιατί οι από εδώ αδελφοί μας, μας έβλεπαν με άλλο μάτι πολλές φορές λέγοντας στα παιδιά τους “Μη κλαις, θα σε δώσω στον πρόσφυγα”. Πού να ήξεραν ότι από τους πρόσφυγες του Πόντου θα έπαιρναν μαθήματα ανθρωπιάς, φιλοξενίας και φιλότιμου. 

Όσοι γύρισαν στην Ελλάδα δεν ξέχασαν τη μαρμαρωμένη, τη μαχαιρωμένη γη του Πόντου. Τη χαμένη Ρωμανία που ακόμα και σήμερα “Ανθεί και φέρει κι άλλο”. 

Αυτή η χιλιοτραγουδισμένη Πατρίδα ζει μέσα μας. Εμείς είμαστε παιδιά της. Οι παππούδες και οι πατεράδες μας μπόλιασαν την παλιά με την νέα Ελλάδα. 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ανακηρύσσει την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΠΑΠ.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 2023, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε την μέρα αυτή για όσους ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα αλλά και για όσους δεν τα κατάφεραν. Τιμούμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους πατεράδες και τις μάνες μας, τα αδέλφια και τις αδελφές μας. Τιμούμε τις κοπέλες που δε χάρηκαν τη νιότη τους, τα παλικάρια και τα μωρά που οι ψυχές του φτερουγίζουν ανάμεσά μας. Τιμούμε όλους εκείνους που τα κόκκαλά τους έμειναν άταφα στα βουνά του Πόντου. 353.0000 ψυχές.

Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε. Οφείλουμε όλοι να τιμούμε. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Όλοι εμείς οι νεότεροι δεν τους ξεχνούμε και γονατίζουμε ευλαβικά, ψιθυρίζοντας με δάκρυα στα μάτια “αιωνία τους η μνήμη”».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet