Μήνυμα της Μ. Σταυράκη-Πατούλη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μήνυμα της Μ. Σταυράκη-Πατούλη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Μήνυμα για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με επίκεντρο και τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή, απευθύνει η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων.

Η κ. Σταυράκη-Πατούλη αναφέρει:

«Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί την εθνική επέτειο που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων. Εκατό χρόνια μετά, η σφαγή των Ελλήνων και ο βίαιος ξεριζωμός τους από τις πατρογονικές εστίες αιώνων, εξακολουθεί να ματώνει την ψυχή κάθε Έλληνα. Ενάμισι εκατομμύρια Έλληνες εκδιώχθηκαν και ένα εκατομμύριο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διωγμών για τους οποίους κομπάζει η τουρκική ηγεσία με περισσή προκλητικότητα και προσβολή του ελληνικού Έθνους και της χριστιανικής πίστης μας μέσα από τους αλλεπάλληλους βανδαλισμούς της Αγιάς Σοφιάς μετά την προκλητική μετατροπή της σε μουσουλμανικό τόπο προσκυνήματος. Για αυτό και η Μικρασιατική Καταστροφή όσο και αν πονά την ψυχή μας, δεν πρέπει να μαυρίζει τη μνήμη μας.

Οι εικόνες των πατρίδων μας και η μνήμη μας είναι το ισχυρότερο όπλο μας ενάντια σε κάθε εθνική επιβουλή. Πρέπει να θυμόμαστε, να ρίχνουμε φως στα ιστορικά γεγονότα, να αναδεικνύουμε και να διεθνοποιούμε την τουρκική βαρβαρότητα και κτηνωδία ιστορικά, σε βάρος του Ελληνισμού, μία μανία που διατηρεί άσβεστα τα ίδια χαρακτηριστικά ακόμα και στις μέρες μας. Το 1922 μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, όπως απαιτεί και η εποχή μας. Ο αιώνας που κύλησε από την πιο σκοτεινή σελίδα του νεότερου Ελληνισμού, αναζητώντας στα δύσκολα της διαδρομής, στις τραγωδίες και στις καταρρεύσεις, τα στρατηγικά εθνικά οφέλη, αναδεικνύει και τη δύναμη της μνήμης ως πηγή όχι μόνο πόνου αλλά και σοφίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet