Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό διαρκή πολιορκία σε ολόκληρο τον κόσμο
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό διαρκή πολιορκία σε ολόκληρο τον κόσμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόεδρος του Δικτύου SDG17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή (10/12) Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπενθυμίζει το όραμα των εμπνευστών της λίγο μετά τη κτηνωδία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, για μια κοινωνία ανθρώπων ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει ανάλογες αγριότητες στο μέλλον. Εβδομήντα τρία χρόνια μετά, παρά τις διεθνείς κατοχυρώσεις και δεσμεύσεις, η ίση μεταχείριση, ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως καθολικό και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου εξακολουθεί να αποτελεί μια πρόκληση για τους λαούς, για τις συλλογικότητες, για κάθε άτομο ξεχωριστά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό διαρκή πολιορκία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οικουμενικές αξίες φαλκιδεύονται.

Το κράτος δικαίου υπονομεύεται. Οι πολιτικές κρίσεις, η φτώχεια, η πείνα, η οικονομική κρίση, οι βιαιότητες κάθε μορφής, και η πανδημία που έχει προστεθεί τα τελευταία χρόνια συνθέτουν ένα εκρηκτικό πλαίσιο σε μια κρίσιμη για το μέλλον της ανθρωπότητας περίοδο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα βλέπουμε καθημερινά να διακυβεύονται και να παραβιάζονται. Καθήκον μας είναι ως κοινωνία να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να υπενθυμίσουμε όλα αυτά τα οποία αντιπροσωπεύουν τους λόγους που οδήγησαν στην κατοχύρωσή τους.

Όταν οι λαοί ξεχνούν λίγο απέχουν από το να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Η Οικουμενική Διακήρυξη υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους μας τους αγώνες και τις θυσίες που χρειάστηκαν για να κατοχυρωθούν ως διεθνές ανθρώπινο κεκτημένο. Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και υπηρετεί το Δίκτυο SDG 17 Greece, σε συνεργασία με τα μέλη του, βρίσκονται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις διατάξεις της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπηρετούν το όραμα που εκπέμπει το φως της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ευημερίας, που φέρνει την ελπίδα, και όλοι εμείς ως φορείς αυτής της ελπίδας, μπορούμε να την κάνουμε πράξη μέσα από τον καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet