Μ. Πατούλη: Η δύναμη του ραδιοφώνου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Πατούλη: Η δύναμη του ραδιοφώνου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου που θεσμοθέτησε η UNESCO το 2011, με ορόσημο τη λειτουργία του ραδιοφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1946, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

Το ραδιόφωνο ως μέσο υψηλής δημοτικότητας ενισχύει τη διάδοση των ιδεών και την ελευθερία της έκφρασης που αποτελούν θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και ενός κράτους δικαίου. Ο εορτασμός της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα σεβασμού της πολυφωνίας, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασής της χωρίς αστερίσκους, τόσο σε φυσικό επίπεδο επικοινωνίας όσο και από τα μέσα ενημέρωσης.

Σε μια εποχή που τα φαινόμενα της καταστρατήγησης του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του πληθαίνουν, η σημερινή ημέρα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η γεφύρωση της απόστασης ανάμεσα στη νομική διατύπωση και στη ρεαλιστική εφαρμογή κάθε δικαιώματος αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να πάμε τις κοινωνίες μας μπροστά. Και σε αυτό το επίπεδο, η δύναμη του ραδιοφώνου μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε, καθώς η φύση του μέσου προσφέρεται για πολλές δημιουργικές διεξόδους. Αποτελεί μια σταθερή αξία στην ενημέρωση που αντέχει στην πορεία του χρόνου παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των νέων μέσων που κοντεύουν να καταπιούν άλλες παραδοσιακές δυνάμεις, ιδίως στην έντυπη ενημέρωση. Αποτελεί την αξιόπιστη αμφίδρομη δύναμη επικοινωνίας που περισσότερο από κάθε άλλο μέσο μπορεί να εγείρει τη φαντασία.

Η «φωτεινή» πλευρά του ραδιοφώνου μπορεί να αποτελέσει εκείνο το δημιουργικό, συμμετοχικό εργαλείο κάθε κοινωνίας, ξεκινώντας από τους τοπικούς πυρήνες της, για να ανοίξει ορίζοντες, για να αφυπνίσει ανθρώπινες συνειδήσεις προς μια νέα κοινωνία στη βάση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Φαινόμενα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, προπαγάνδας δεν έχουν θέση σε αυτή τη ραδιοφωνία. Ως Όμιλος που προάγουμε τις αρχές της UNESCO, με επίκεντρο τη σημερινή ημέρα, καλούμε τοπικές Αρχές, φορείς και πολίτες να εμπιστευτούν τη φωνή του ραδιοφώνου που συνεχίζει και στην ψηφιακή εποχή να παραμένει ισχυρή ως μια αυθεντική μορφή ενημέρωσης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet