Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η ελληνική γλώσσα είναι ο πρεσβευτής της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Πατούλη-Σταυράκη: Η ελληνική γλώσσα είναι ο πρεσβευτής της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, σημειώνει ότι «αναδεικνύουμε και διαδίδουμε το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα της γλώσσας μας ανά τους αιώνες».

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλη αναφέρει στο μήνυμά της:

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναδεικνύουμε και διαδίδουμε το μεγαλείο και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ανά τους αιώνες. Θεμέλιος λίθος του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού, η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια τεράστια τράπεζα με εκατομμύρια γλωσσικά δάνεια, που στερείται, όμως, της διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης που αρμόζει στον πλούτο και στην παγκόσμια προσφορά της. Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Και δεν είναι το μόνο ρεκόρ που κατέχει.

Η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι ελληνικές. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς: Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, ευαγγελιστές, πατέρες της εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας. Η ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες, οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες όπως άμιλλα, θαλπωρή, φιλότιμο. Μόνον η ελληνική γλώσσα διαχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα το να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λες, να εκστομίζεις την κάθε λέξη, το σημαίνον, και ταυτόχρονα να σκέφτεσαι τη σημασία της, το σημαινόμενο χωρίς αυτό να είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα.

Σκοπός του εορτασμού, επομένως, είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση του μεγαλείου της ελληνικής γλώσσας ώστε πρώτα εμείς οι Έλληνες να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας.

Έχουμε χρέος να εμφυσήσουμε στους νέους μας την αγάπη για την αρχαία ελληνική που αποτελεί και τον οδηγό για να κατανοήσουν τη νεοελληνική γλώσσα που μιλούν.

Ως Δίκτυο για την προώθηση του Στόχου 3 των Ηνωμένων Εθνών για Ποιοτική Εκπαίδευση, ο σχεδιασμός προγραμμάτων για την προσέγγιση των ελληνόφωνων Δήμων της Νότιας Ιταλίας μέσα από τις αδελφοποιήσεις και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας είναι στις στοχεύσεις μας. Ομοίως στο πλαίσιο της θέσπισης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του Δικτύου SDG 17 Greece, συνυπογράφουμε την προτροπή για ενέργειες και δράσεις από μέρους των ελληνικών Δήμων και πόλεων για την ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συμβάλλοντας στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού ως εργαλείο διάπλασης, ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας και των επιστημών, αλλά και των πολιτικών ιδεών.

Την ημέρα αυτήν καλούμαστε όλοι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και προάγουν την ευρύτερη προσπάθεια διάδοσης των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα είναι ο πρεσβευτής της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας, η ζωντανή σύνδεσή μας με το παρελθόν και το μέλλον μας που πρέπει να τιμούμε σε καθημερινή βάση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet