Μ. Σταυράκη-Πατούλη: Οι σεξιστικές, ενοχοποιητικές και απαξιωτικές αναφορές σε βάρος της γυναίκας δεν προσφέρουν λύση
Σύνδεσμοι-Φορείς

Μ. Σταυράκη-Πατούλη: Οι σεξιστικές, ενοχοποιητικές και απαξιωτικές αναφορές σε βάρος της γυναίκας δεν προσφέρουν λύση

Με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά το τηλεοπτικό σποτ του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που οδήγησε τελικά στη ματαίωσή του, η πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, σημειώνει ότι «καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του συγκεκριμένου Συνεδρίου που επί της ουσίας ενοχοποιεί τη γυναίκα για το πρόβλημα της υπογονιμότητας της χώρας».

Ειδικότερα, η κ. Σταυράκη-Πατούλη προέβη στην παρακάτω τοποθέτηση:

Στη βάση των αρχών που υπηρετούμε ως Δίκτυο για την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν στην εξάλειψη κάθε διάκρισης μεταξύ των δύο φύλων και στην προώθηση της ισότιμης θέσης της γυναίκας, καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του συγκεκριμένου Συνεδρίου, που επί της ουσίας ενοχοποιεί τη γυναίκα, για το πρόβλημα της υπογονιμότητας της χώρας, διαιωνίζοντας τις φυλετικές διακρίσεις.

Πρωτοβουλίες όπως αυτές στοχοποιούν και θυματοποιούν τη γυναίκα στον βωμό της οικονομικών συμφερόντων, σε ένα τόσο ευαίσθητο και προσωπικό και κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η μητρότητα. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας δεν φέρει γυναικεία γονιδιακή προδιάθεση ούτε υπακούει σε προδιαγραφές «γυναικείου ηλικιακού ρολογιού», αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο που αντιμετωπίζει και η ελληνική κοινωνία. Δεν λύνεται με «συνταγές» με συντονιστές ιατρικά κέντρα γονιμοποίησης που προωθούν τη γνώση, με γνώμονα το κέρδος, αλλά μέσα από πολιτικές της Πολιτείας που προσφέρουν ισχυρά κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να γίνουν γονείς, στήριξη στον ρόλο της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία, αλλά και στον ρόλο της οικογένειας. Οι σεξιστικές, ενοχοποιητικές και απαξιωτικές αναφορές σε βάρος της γυναίκας που εμπορευματοποιούν τη μητρότητα δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα παρά λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, αναπαράγοντας αναχρονιστικά στερεότυπα που εντείνουν το κοινωνικό χάσμα και οδηγούν την ελληνική κοινωνία προς την οπισθοδρόμηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet