Ο αγώνας για τα προβλήματα των σχολείων της Αττικής συνεχίζεται…
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ο αγώνας για τα προβλήματα των σχολείων της Αττικής συνεχίζεται…

Με μεγάλη συμμετοχή δεκάδων Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής έξω από τα γραφεία της «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.» για τη διεκδίκηση σύγχρονων, και ασφαλών σχολικών Κτηρίων στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι συγκεντρωμένοι γονείς απαίτησαν και τελικά πέτυχαν να γίνει διευρυμένη συνάντηση με τη διοίκηση της «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.» προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις. Σε αυτήν, εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων πήραν τον λόγο και περιέγραψαν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, από τις περιοχές που εκπροσωπούν, την κατάσταση που ζουν στα σχολεία, μετέφεραν την αγωνία που μοιράζονται οι γονείς για την ασφάλεια, τους παιδαγωγικούς όρους, αλλά και το πώς το σχολικό κτήριο επιδρά στη σχέση του μαθητή με τη μάθηση.

Από τη συζήτηση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, αναδείχθηκαν τα θέματα:

  • Της έλλειψης συντήρησης στα υπάρχοντα σχολικά κτήρια, με υπόγειες, υγρές και κακοφωτισμένες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια που έχουν μετατραπεί σε αίθουσες, 8 τουαλέτες για 400 μαθητές, σοβάδες που πέφτουν, επικίνδυνοι αύλειοι χώροι, μια πραγματικότητα που καθημερινά ζουν τα παιδιά.
  • Της στέγασης αιθουσών διδασκαλίας σε κοντέινερ να έχει μετατραπεί από έκτακτη περίπτωση σε μόνιμη κατάσταση, όπως αποδεικνύεται από τη στέγαση των νηπιαγωγείων της 2χρονης προσχολικής αγωγής, αλλά και της ύπαρξης 1.200 τέτοιων αιθουσών διδασκαλίας (100 12τάξιων σχολείων δηλαδή) πανελλαδικά.
  • Της παντελούς αδιαφορίας ως προς την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων, με τον μεν προσεισμικό έλεγχο να έχει ολοκληρωθεί για 6.500 σχολεία πανελλαδικά, αλλά τα αποτελέσματά του να μην αξιοποιούνται για την επισκευή των επικίνδυνων σχολείων.
  • Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει στην λειτουργία των σχολείων τα κατασκευασμένα με ΣΔΙΤ σχολικά κτήρια, από αδυναμία να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση των δήμων στις υποδομές, μέχρι αξιώσεις για καταβολή μισθώματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες από Συλλόγους Γονέων.

Από τη διοίκηση της «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.» αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη σχολική στέγη, το οποίο -σύμφωνα με την Ομοσπονδία- κάνει τους γονείς «μπαλάκι» μεταξύ δήμων – ΚΤΥΠ – υπουργείων, έγινε αναφορά σε συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με δήμους, υπουργεία και άλλους φορείς για το θέμα, χωρίς να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν, «ενώ ακούσαμε για μία ακόμα φορά ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν “εργαλείο” για τη σχολική στέγη» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των γονέων. Ειδικά για τα σχολεία των Δυτικών Συνοικιών, που  έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση από τον σεισμό του Ιουλίου, καμία απάντηση δεν δόθηκε για το πότε και με ποιον τρόπο θα  γίνουν οι απαραίτητες  ενέργειες.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει η Ομοσπονδία, η διοίκηση της «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.», ενώ υποτίθεται ότι αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων, και διαμαρτυρήθηκε και η ίδια για την έλλειψη πόρων, αρνήθηκε να συνταχθεί με το αίτημα της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για άμεση χρηματοδότηση με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σχολικών υποδομών στη χώρα.

Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας καταλήγει:

«Ως Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συνεχίσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των αναγκών μας σε σχολικές υποδομές, με  πλατιά ενημέρωση των γονιών για τα αιτήματά μας, με ανάληψη πρωτοβουλιών για συζήτηση και λήψη αποφάσεων μέσα στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, πιέζοντας ακόμα περισσότερο για άμεση χρηματοδότηση και με συμμετοχή σε νέα μαζική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα κατατεθεί υπόμνημα με τα ζητήματα των σχολείων».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet