Ο ΠΕΣΥΔΑΠ ολοκληρώνει τις εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ ολοκληρώνει τις εργασίες αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Τον ΧΑΔΑ Σχιστού, αποβλήτων με αυξημένη ραδιενέργεια όπου ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) ολοκληρώνει με αυτεπιστασία τις εργασίες αποκατάστασης του, επισκέφτηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την εντεταλμένη σύμβουλο Τεχνικών Έργων και υπηρεσιακά στελέχη.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρ. Γουρδομιχάλη, ο οποίος ανέλυσε τις τεχνικές προδιαγραφές και τις στοχεύσεις του δύσκολου αυτού έργου.

Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών, ενώ ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου και για σειρά ιδεών για την μελλοντική αξιοποίηση του χώρου, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, με δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου είτε και με δημιουργία πρότυπου θεματικού πάρκου άγριας ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη και τελευταία φάση των εργασιών αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, που εκτελείται με αυτεπιστασία, έγινε δυνατή με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, οπότε και εξασφαλίστηκαν 1.000. 000 ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως αναφέρει ο ΠΕΣΥΔΑΠ, η «ραδιενεργή» έκταση των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979 – 1999, όταν 10.000.000 (10 εκατομμύρια) τόνοι φωσφογύψου με αυξημένη ραδιενέργεια απορρίφθηκαν ανεξέλεγκτα από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Ως βέλτιστη λύση επιλέχτηκε η ισόβια και ασφαλής ταφή των αποβλήτων σε συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η απόπειρα μεταφοράς τους σε άλλον χώρο κρίθηκε επικίνδυνη περιβαλλοντικά και ασύμφορη οικονομικά.

O πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Αττικής ότι το κυρίως έργο, το οποίο αφορά στην ασφάλιση του χώρου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, και τον ευχαρίστησε για το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη συνεργασία του.

«Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας κοινής προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής, μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου υποδομής που βάζει τέλος σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα διαρκείας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης θα συζητήσουμε με τον ΠΕΣΥΔΑΠ για την ανάπτυξη στον χώρο θετικών δράσεων όπως φ/β πάρκου ή και θεματικού πάρκου άγριας ζωής».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet