Ο ΣΠΑΠ έδωσε… ζωή στην καμένη περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης»
ΣΠΑΠ-ΡΟΗ

Ο ΣΠΑΠ έδωσε… ζωή στην καμένη περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης»

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» πραγματοποίησε τη 2η Εθελοντική Δράση Αναδάσωσης το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στην περιοχή που κάηκε από την πυρκαγιά του καλοκαιριού που μας πέρασε και συγκεκριμένα στο χώρο πίσω από το Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης». Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΣΠΑΠ και τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών και παιδιών.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» από τον ΟΗΕ ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας και προϋποθέτει υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Καμία πολιτεία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμά της, αν δεν έχει την ενεργό συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών. Προς τούτο, οφείλει να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών. Με γνώμονα λοιπόν την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών στη σπουδαιότητα του εθελοντισμού και της προσφοράς, ο ΣΠΑΠ διοργανώνει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ενημερωτικές, μαθητικές και εθελοντικές δράσεις, με κύριο στόχο να μεταδώσει κυρίως στους μικρούς του φίλους αλλά και στους πολίτες την αξία του εθελοντισμού.

Η αναδάσωση έγινε με δενδρύλλια βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς λόγω του ότι τα συγκεκριμένα δένδρα είναι βραδύκαυστα, και είχε σαν κύριο στόχο την αποκατάσταση της καμένης περιοχής από την πρόσφατη πυρκαγιά του καλοκαιριού αλλά και την απομάκρυνση καμένων δένδρων και θάμνων από την περιοχή.

Στη εθελοντική αυτή δράση αναδάσωσης του ΣΠΑΠ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, εθελοντές, πάρα πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες κα πολλά μικρά παιδιά.

Ο Βλάσσης Σιώμος δήλωσε κατά τη διάρκεια της δράσης:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού προκειμένου να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε και πάλι ζωή στην περιοχή αυτή που κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022, με τη φύτευση δενδρυλλίων βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς, τα οποία είναι κατάλληλα για τον χώρο αυτό και το πιο σημαντικό διότι είναι πολύ πιο βραδύκαυστα δένδρα.

Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για τη 2η Δράση Εθελοντικής Αναδάσωσης καθώς θεωρούμε πολύ σημαντικό να μεταδώσουμε στους μικρούς μας φίλους άλλα και στους μεγάλους την αξία της εθελοντικής προσφοράς και κυρίως της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είμαστε εδώ στην ευρύτερη περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, η οποία είχε και στο παρελθόν αναδασωθεί από τον ΣΠΑΠ και έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποκαταστήσουμε και πάλι το μαύρο τοπίο που υπάρχει, με νέα δέντρα βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς με στόχο να ξαναγίνει πιο πράσινη από ποτέ η περιοχή αυτή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη σημερινή δράση καθώς βλέποντας την συμμετοχή, τον ενθουσιασμό, την ενέργεια και τη χαρά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων, που ήρθαν σήμερα εδώ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μαύρου τοπίου, γεμίζουμε και εμείς με δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο μας. Η βιωματική μάθηση είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσεις τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία και τη σημαντικότητα της ύπαρξης του δάσους και του εθελοντισμού, καθώς και να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά, αγκαλιάζουν τις δράσεις μας και κατανοούν τη σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς.

Εμείς θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες που καταβάλλουμε τόσα χρόνια, προκειμένου να επιτύχουμε το βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το ζωντάνεμα του φυσικού πρασίνου και την ανάπλαση του Πεντελικού και Αττικού περιβάλλοντος.

Στα πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Εθελοντισμού θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους εθελοντές του, που καθημερινά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, με γνώμονα την ανιδιοτελή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα παιδιά, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τους εθελοντές και τους εργαζομένους του ΣΠΑΠ που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, προκειμένου να ξαναζωντανέψουμε το Πεντελικό μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet