Ποια ζητήματα έθιξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπουργό Εσωτερικών και τι απαντήσεις πήρε
Σύνδεσμοι-Φορείς

Ποια ζητήματα έθιξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπουργό Εσωτερικών και τι απαντήσεις πήρε

Συνάντηση είχε πρόσφατα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) με τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη.

Στη διάρκεια της συνάντηση η συνδικαλιστική οργάνωση έθεσε στον υπουργό σειρά προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα:

  • «Την αντίθεση στους αναπτυξιακούς οργανισμούς ως νέο μηχανισμό αδιαφάνειας, διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεων. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί εξυπηρετούν την πολιτική της συγκέντρωσης σε μεγαλύτερους “παίχτες” των κρατικών επενδύσεων και των δημοτικών φόρων. Ήρθαν για να χτυπήσουν τη μόνιμη και σταθερή δουλεία και παράλληλα να δημιουργήσουν έναν νέο μηχανισμό για την στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. 
  • Την ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση δεν τηρεί ούτε καν την αναλογία ένα προς ένα (ένας υπάλληλος φεύγει ένας προσλαμβάνεται) και από την άλλη μέσω της κινητικότητας πολλές υπηρεσίες έχουν αδειάσει από προσωπικό. Αποτέλεσμα σε όλες τις υπηρεσίες η εντατικοποίηση της εργασίας να έχει χτυπήσει κόκκινο.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο περί κυβερνησιμότητας των Δήμων, το οποίο έχει αξιοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές και μέσα από αποφάσεις λίγων ανθρώπων στις οικονομικές επιτροπές εκχωρούνται υπηρεσίες των Δήμων σε επιχειρηματικούς ομίλους
  • Την ανάγκη αύξησης των μισθών οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και δώδεκα χρόνια την ίδια ώρα που οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια σαρώνουν.
  • Το ζήτημα της έλλειψης ρύθμισης για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος αφού στις 31/10/2021 λήγει η προηγούμενη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση».

«Για όλα τα παραπάνω οι απαντήσεις του υπουργού κινήθηκαν στο πλαίσιο της υπεράσπισης του κυβερνητικού νομοθετικού έργου και του προεκλογικού σχεδιασμού της κυβέρνησης» σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει, οι απαντήσεις του υπουργού συνοψίζονται ως εξής:

  • «Η στάση απέναντι στους αναπτυξιακούς οργανισμούς θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου.
  • Κάποιες λίγες προσλήψεις θα γίνουν τον Μάρτη (ημερομηνία που πιθανολογείται να γίνουν και εθνικές εκλογές) και μόνο για τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε. Μηχανικών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει η περιβόητη προκήρυξη ουρά της 3Κ.
  • Οι αυξήσεις στους μισθούς παραπέμφθηκαν στη γενικότερη οικονομική πολιτική (βλέπε λιτότητα και περικοπές).
  • Στο θέμα του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ο υπουργός προφορικά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής, όμως την ίδια ώρα δεν υπήρξε και καμιά ρύθμιση παράτασης όπως γινόταν όλες τις προηγούμενες φορές. Ταυτόχρονα μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής, είναι απόλυτα καθαρό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει πετσόκομμα και περικοπή στους δικαιούχους του επιδόματος και στα βαρέα».

«Καλούμε τα Σωματεία του κλάδου και όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων του κλάδου. Συσπείρωση και συμπόρευση με τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ για την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού διεκδικητικού πόλου στον κλάδο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet