ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: Ελληνική Επανάσταση – Η δράση πρωτοπόρων κοινωνικών δυνάμεων ώθησε στην κοινωνική εξέλιξη
Σύνδεσμοι-Φορείς

ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης»: Ελληνική Επανάσταση – Η δράση πρωτοπόρων κοινωνικών δυνάμεων ώθησε στην κοινωνική εξέλιξη

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από το έπος του ’21, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. (ΣΕΠΕ) «Γ. Σεφέρης» σημειώνει ότι «η Ελληνική Επανάσταση μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η δράση πρωτοπόρων κοινωνικών δυνάμεων ώθησε στην κοινωνική εξέλιξη».

Ειδικότερα, η διοίκηση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής στη σχετική ανακοίνωση:

Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε μία από τις κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνταν εκείνην την περίοδο, έναν από τους πολλούς κρίκους των αστικών επαναστάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα: στη Βόρεια Αμερική (1775), στη Γαλλία (1789), στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία (1820), στη Λατινική Αμερική (1811-1830), στο Βέλγιο (1830), και αλλού.

Ήταν όπως και οι άλλες επαναστάσεις μια ιστορική στιγμή, κατά την οποία η δράση πρωτοπόρων κοινωνικών δυνάμεων ώθησε την κοινωνική εξέλιξη να ξεπεράσει το παλιό, να υπερνικήσει αντιπάλους, που μπορεί να φάνταζαν πανίσχυροι.

Η επανάσταση του 1821 ήταν αστική-εθνικοαπελευθερωτική, γνήσιο «τέκνο» της εποχής της, μιας εποχής όπου οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις οξύνθηκαν στο έπακρο. Η οθωμανική φεουδαρχική αυτοκρατορία ήταν το παλιό, το ξεπερασμένο, αυτό που εμπόδιζε τη νέα κοινωνία του ελεύθερου εμπορίου και της βιομηχανικής ανάπτυξης να ανθίσει. Έτσι και στην επανάσταση του 1821, όπως και σε κάθε επανάσταση, το παλιό συγκρούστηκε με το καινούριο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet