Στην άσκηση πεδίου αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023 ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ
ΣΠΑΠ-ΡΟΗ

Στην άσκηση πεδίου αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023 ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔE Βλάσσης Σιώμος, κατόπιν της πρόσκλησης που δέχτηκε από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεωργίου Πουρναρά, παρευρέθη στην άσκηση πεδίου Αντιμετώπισης Δασικής Πυρκαγιάς Μεγάλης Έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, σε δασική έκταση, εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Σουνίου -πλησίον του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα)- του Δήμου Λαυρεωτικής, στη θέση «ΧΑΟΣ» («Έγκοιλον Χάος»), παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Π.Σ. Γεώργιου Πουρναρά.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό πραγματικές συνθήκες και αντιμετωπίσθηκε ως πραγματικό συμβάν δασικής πυρκαγιάς, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων και ακολουθήσαν όλα τα επιχειρησιακά στάδια. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από την ΠΕΠΥΔ Αττικής, τις ΔΙΠΥ Ανατολικής Αττικής, Αθηνών και Πειραιώς, την 1η ΕΜΑΚ, το ΜΕΤΠΕ, την 1η ΕΜΟΔΕ, την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη ΔΑΕΕ και τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τις οποίες συντόνιζε ο διοικητής ΠΕΠΥΔ Αττικής, υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Πατράκης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαυρεωτικής, το ΓΕΕΘΑ, την ΕΛ.ΑΣ., το ΕΚΑΒ, την ΕΥΔΑΠ, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες «Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου», «Φιλοθηραματικός Σύλλογος Κερατέας» και το «Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού». Το ΕΣΚΕΔΙΚ σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Παρόντες στην άσκηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Βασίλειος Κόκκαλης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς, ο γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και ο γενικός επιθεωρητής Δασών Αθανάσιος Ρέππας.

Ο Βλάσσης Σιώμος δήλωσε σχετικώς με την άσκηση:

«Βρέθηκα σήμερα εδώ, στην πυροσβεστική άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023» και παρακολουθήσαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι με μεγάλο ενδιαφέρον την προσομοίωση της πυρκαγιάς και όλες τις ενέργειες και την εξέλιξη αυτής έως και το τέλος.

Σκοπός της ασκήσεως ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του. Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού.

Ο Σύνδεσμός μας θα συνεχίζει να είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα όταν και όποτε χρειαστεί προκειμένου να παρέχει κάθε βοήθεια, σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό και οχήματα, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους Δήμους μέλη του, όταν τη χρειάζονται, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Θα ήθελα τέλος να συγχαρώ τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τον άψογο σχεδιασμό και την υποδειγματική εκτέλεση της πολύ δύσκολης σημερινής άσκησης και κυρίως για τα συμπεράσματα που βγήκαν και συζητήθηκαν, τα οποία θα βοηθήσουν όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες που παρακολούθησαν να γίνουμε πολύ καλύτεροι!

Καλή και ήσυχη αντιπυρική περίοδο με υγεία και ασφάλεια σε όλους τους εμπλεκόμενους στην πολιτική προστασία της χώρας μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet