Στο 3ο Δημοτικό Διονύσου και στο 5ο Δημοτικό Γαλατσίου «δίδαξε» ανακύκλωση ο ΣΠΑΠ
Σύνδεσμοι-Φορείς

Στο 3ο Δημοτικό Διονύσου και στο 5ο Δημοτικό Γαλατσίου «δίδαξε» ανακύκλωση ο ΣΠΑΠ

Σε δύο ακόμα δημοτικά σχολεία συνεχίσθηκε  η σειρά των  Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων – μελών του, που διοργανώνει, για ακόμα μία χρονιά, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), με γενικό τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια».

Συγκεκριμένα, οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου.

Βασικός σκοπός των βιωματικών αυτών εργαστηρίων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, των Δημοτικών κυρίως σχολείων, χρήσιμους τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Στα δύο σεμινάρια συμμετείχαν 140 μαθητές των  Ε’ και Στ’ τάξεων των σχολείων. Με την έναρξη του εργαστηρίου οι μαθητές παρακολούθησαν μια εισαγωγική – διαδραστική παρουσίαση, που σκοπό είχε να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης  των απορριμάτων. Μετά το τέλος της παρουσίασης και στο πλαίσιο της βιωματικής εφαρμογής του προγράμματος, λειτούργησαν συμμετοχικά αξιοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι, παλιές εφημερίδες και μια χάρτινη συσκευασία από γάλα ή χυμό, με τα οποία και δημιούργησαν μια πάνινη τσάντα, ένα μικρό κάδο απορριμμάτων και ένα πορτοφόλι.

Οι  δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα δημοτικά σχολεία των 12 Δήμων – μελών του Συνδέσμου, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να ζήσουν την εμπειρία της μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καθημερινών οικιακών υλικών.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, δηλώνει με αφορμή τη δράση:

«Συνεχίζουμε σε δύο ακόμα σχολεία και συγκεκριμένα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου και στο 5ο Δημοτικό Γαλατσίου με την 4η και 5η αντίστοιχα δράση της σειράς Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο της συνεχούς μας προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

»Προσπαθούμε να δείξουμε με απλό τρόπο στα παιδιά τη χρησιμότητα της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, αλλά κυρίως της επαναχρησιμοποίησης υλικών που συνήθως πετάμε και πρέπει να ανακυκλώνουμε. Μέσα από ένα βιωματικό, διαδραστικό, αλλά και διασκεδαστικό εργαστήρι, τα παιδιά μετέτρεψαν τα υλικά που έφεραν από το σπίτι, σε πορτοφολάκι, τσάντα και μικρό κάδο απορριμμάτων για το γραφείο τους.

»Παράλληλα, προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος γενικά, αλλά και ειδικά του δικού μας Πεντελικού περιβάλλοντος.

»Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους μικρούς μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για την προθυμία, τον ζήλο και την ιδιαίτερη επιδεξιότητα που επέδειξαν, αλλά και τους γονείς για την υποστήριξή τους. Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους διευθυντές  και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου για την πολύτιμη βοήθειά τους στη διοργάνωση των δράσεών μας αυτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet