Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης: Ανοχύρωτα τα σχολεία απέναντι στον καύσωνα
Σύνδεσμοι-Φορείς

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Γ. Σεφέρης: Ανοχύρωτα τα σχολεία απέναντι στον καύσωνα

Για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αφόρητες συνθήκες για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία των Δήμων Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου Αττικής και Λυκόβρυσης – Πεύκης λόγω του καύσωνα προειδοποιεί τους αντίστοιχους δημάρχους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης». Όπως αναφέρει, τα περισσότερα σχολεία στερούνται κλιματιστικών μηχανημάτων, μόνωσης στις ταράτσες και σκιάστρων στα προαύλια, ενώ καλεί τις δημοτικές αρχές, «έστω και την τελευταία στιγμή να παρθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην κινδυνεύει η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Γ. Σεφέρης» αναφέρει:

«Κύριοι Δήμαρχοι

Οι περισσότερες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν όπως γνωρίζετε χωρίς την ύπαρξη κλιματισμού στις αίθουσες, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες, ειδικά την Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα για τις θερμοκρασίες που αναμένονται στην περιοχή μας (40°, 42°, 43° ανώτεροι βαθμοί Κελσίου), να δημιουργηθούν αφόρητες συνθήκες για τους μαθητές, τις μαθήτριές μας και τους εκπαιδευτικούς και όλο το προσωπικό που εργάζονται στις σχολικές μονάδες.

Γνωρίζετε επίσης πως, πέραν της απουσίας κλιματισμού, η πλειοψηφία των σχολικών μονάδων είναι τεχνικά ελλειμματικές, καθώς απουσιάζουν στις περισσότερες περιπτώσεις μονώσεις ταρατσών ενώ ταυτόχρονα οι αύλειοι χώροι δεν έχουν τα κατάλληλα σκίαστρα και η δενδροφύτευσή  τους είναι μικρή. Γεγονός που αναδεικνύει ταυτόχρονα την έλλειψη σύγχρονων υποδομών σχολικής στέγης που να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης ακραίων θερμοκρασιών, οι οποίες παρουσιάζονται ακόμα και αρχές Ιουνίου. Επιπλέον όπου υπάρχουν ανεμιστήρες οροφής δεν έχει γίνει  πρόσφατα έλεγχος και συντήρηση και είναι σε αχρηστία. 

Πρέπει, έστω και την τελευταία στιγμή, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, να παρθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην κινδυνεύει η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι απολύτως επείγουσα η έκτακτη χρηματοδότηση για τη προμήθεια ανεμιστήρων -όπου δεν υπάρχει κλιματισμός- και την παροχή δροσερών νερών, καθώς το δίκτυο ήδη τις προηγούμενες ημέρες που δεν υπήρχε καύσωνας ήταν επιβαρυμένο από άποψη θερμοκρασίας.

Στάλθηκε σήμερα μία εγκύκλιος (Φ1/ 64708 /ΓΔ4/ 10-6-24) προς τα σχολεία που πραγματικά δεν ξέρουμε σε ποια χώρα (εκτός Ελλάδας) απευθύνεται(!) Εκτός από δροσερά νερά, που καλούνται οι σχολικές επιτροπές να παρέχουν στους μαθητές, όλα τα υπόλοιπα αναθέτονται στους γονείς και στον Σύλλογο Διδασκόντων.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αντιμετώπιση του καύσωνα τις επόμενες ημέρες».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet