Τα ΚΕΠ Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ βραβεύτηκαν από τα Healthcare Business Awards
Σύνδεσμοι-Φορείς

Τα ΚΕΠ Υγείας του ΕΔΔΥΠΠΥ βραβεύτηκαν από τα Healthcare Business Awards

Tα ΚΕΠ Υγείας του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων βραβεύτηκαν τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, με το Bronze βραβείο, από τα Healthcare Business Awards, στην κατηγορία «Προσφορά στην Υγεία από ΜΚΟ», με τίτλο βράβευσης «Κέντρα Πρόληψης Υγεία (ΚΕΠ Υγείας): Καινοτόμες Δημοτικές Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Μίας Στάσης».

Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος δήλωσε: «Τα Κέντρα Πρόληψης της Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) είναι ένα μακροχρόνιο όραμα που πήρε σάρκα και οστά. Αποτελούν καινοτόμες δομές και είναι σπουδαίο εργαλείο για την πρόληψη της υγείας των πολιτών. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 145 Δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όλοι οι δήμοι να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Η δομή αυτή είναι ένα βασικό εργαλείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήρως εναρμονισμένο με τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ, που έχει ως σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση των πολιτών για να προληφθούν έγκαιρα σοβαρές παθήσεις».

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Ασημίνα (Μίνα) Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ παρέλαβαν τιμητικό βραβείο ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, καθώς και ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Στη βράβευση παραβρέθηκαν ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, συντονιστής του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις», της Περιφέρειας Αττικής, η κ. Μαρία Αϊδίνη, γενική διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, συντονίστρια του προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, η κ. Ελίζα Φοινίτση, διοικητική διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, η κ. Μαρία Αραμπατζή, υπεύθυνη της κεντρικής δομής των ΚΕΠ Υγείας, η κ. Μαριάνθη Χατζηκωνσταντίνου, υπεύθυνη της κεντρικής δομής των ΚΕΠ Υγείας, η κ. Αναστασία Κοίλου, στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη των πιλοτικών ΚΕΠ Υγείας και η κ. Φωτεινή Χατζηκωνσταντίνου, στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη των πιλοτικών ΚΕΠ Υγείας.

Βασικός σκοπός των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες ότι η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το νέο λογισμικό εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για την Covid-19.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet