Τη δήλωση «Συμμαχία για τη Συνοχή» υπέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Τη δήλωση «Συμμαχία για τη Συνοχή» υπέγραψε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Τη βούληση της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού να «συμμετάσχει δυναμικά, με θέσεις και προτάσεις, αλλά και δημιουργώντας πολιτικές συμμαχίες, στο εγχείρημα για την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης», διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στα γραφεία της Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Πατούλης και Έλληνες δήμαρχοι υπέγραψαν τη δήλωση «Συμμαχία για τη Συνοχή» («Cohesion Alliance»), σε ειδική τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Karl Heinz Lambertz.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, για μία συμφωνία η οποία αποσκοπεί στην αποστολή σαφούς μηνύματος στους θεσμικούς και πολιτικούς ιθύνοντες σχετικά με τη σημασία διασφάλισης μιας ισχυρής και αποτελεσματικής πολιτικής για τη συνοχή, για όλες τις Περιφέρειες μετά το 2020.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Γ. Πατούλης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αναδειχθεί η σημασία της πολιτικής συνοχής»

Την πεποίθηση ότι «η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου εξωστρέφειας για τον θεσμό, που θα δίνει προτεραιότητα και θα επενδύει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά την τελετή υπογραφής.

«Γινόμαστε κι εμείς μέλος μιας πολιτικής ομάδας που θέτει ως προτεραιότητα την ανάγκη να εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πολιτική συνοχής που θα καταστεί το κύριο ευρωπαϊκό μέσο προαγωγής της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής εντός της Ε.Ε.» ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία «από τις πιο ορατές πολιτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την οποία αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης στους πολίτες της».

Ο κ. Πατούλης επικαλούμενος τους κλυδωνισμούς που δέχεται το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των λαϊκίστικων πολιτικών, υπογράμμισε ότι «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η διασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής πολιτικής για τη συνοχή και μετά το 2020, για όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στον ρόλο του θεσμού της Αυτοδιοίκησης τόνισε ότι «όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς της Ευρώπης ενώνουν δυνάμεις για να αναδειχθεί η σημασία της πολιτικής συνοχής και να καταστεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη βάση προς την κορυφή».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι πέραν της υπογραφής της Δήλωσης, η ΚΕΔΕ υπέβαλε το προηγούμενο διάστημα δύο προτάσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κι έτσι θα οργανωθούν δύο εξωτερικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην Ελλάδα το 2018.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 24-25 Μαΐου, οργανώνεται στην Πύλο, η συνεδρίαση της Επιτροπής Φυσικών Πόρων (ΝΑΤ) και διάσκεψη με θέμα τη μεσογειακή διατροφή.
  • Στις 20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, η Συνεδρίαση της Επιτροπής «Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις» (CIVEX) με θέμα «Οι πόλεις και οι περιφέρειες υλοποιούν το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για την Ασφάλεια: η παγκόσμια πρόκλησή μας, η εδαφική μας αντίδραση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην επίτευξη των πολιτικών στόχων που έχουν τεθεί, για να παραμείνει ζωντανό το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δήλωση του Karl-Heinz Lambertz

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Karl-Heinz Lambertz, σε δηλώσεις του τόνισε:

«Είμαι ευτυχής που η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει ενταχθεί στη Συμμαχία για τη Συνοχή, έναν αυξανόμενο συνασπισμό εκείνων που πιστεύουν στη σημασία της πολιτικής συνοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την κοινωνική ενσωμάτωση, να εμβαθύνουμε τη διασυνοριακή συνεργασία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια και πόλη. Η επένδυση στην πολιτική συνοχής της Ε.Ε. αποτελεί μια επένδυση σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον χωρίς αποκλεισμούς».

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ

Μετά την τελετή υπογραφής της Δήλωσης «Συμμαχία για τη Συνοχή» ακολούθησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ παρουσία του πρέσβη, μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Α. Παπασταύρου και του προϊσταμένου Μονάδας –Ελλάδα/Κύπρος, Γ. Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής, S. Willibrordus, των ευρωβουλευτών Δ. Παπαδημούλη, Ν. Ανδρουλάκη και Μ. Κεφαλογιάννη, του επικεφαλής του Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα, της επικεφαλής του Γραφείου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, αρμόδιας για τη Μετανάστευση, Σ. Αστεριάδη, του εκπροσώπου του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ Δ. Φατούρου και της εκπροσώπου του CEMR, A. Poth.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως ανέφερε, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο βαθμός ετοιμότητας για τη διαχείριση του ζητήματος δεν ήταν επαρκής, ωστόσο σημείωσε ότι «η Ελληνική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες της και κράτησε την κοινωνία όρθια».

Παράλληλα, επικαλούμενος τη χαμηλή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για κοινωφελή έργα υπέρ των πολιτών, εστίασε στην ανάγκη δρομολόγησης μίας ριζικής μεταρρύθμισης με αιχμή την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που σχετίζονται με την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, το προσφυγικό, το περιβάλλον, αλλά και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συνεδρίαση μετείχαν τα εξής μέλη του Δ.Σ.: Δ. Καφαντάρης, αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Μ. Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, Γ. Δαμουλάκης, δήμαρχος Μήλου, Σ. Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Χ. Δημαρχόπουλος, δήμαρχος Ξάνθης, Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Α. Καστρινός, δήμαρχο0ς Πηνειού, N. Μελετίου, δήμαρχος Ασπροπύργου, Δ. Μπίρμπας, δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Τζιαχρήστας, δήμαρχος Δομοκού, Δ. Τσιαντής, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αθηναίών Γ. Αποστολόπουλος, Χερσονήσου Α. Λουλουδάκης, Ήλιδας Ι. Λυμπέρης, Κοζάνης Λ. Μαλούτας, Καλλιθέας Β. Μπαρμπάκος, Πετρούπολης Ν. Σακούτης, Ορχομενού Ι. Τσιάμης, Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρακολούθησαν τις εργασίες της 127ης Συνόδου Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet