Τις θέσεις της ΚΕΔΕ για το υπαίθριο εμπόριο κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Πατούλης
Αυτοδιοίκηση

Τις θέσεις της ΚΕΔΕ για το υπαίθριο εμπόριο κατέθεσε στη Βουλή ο Γ. Πατούλης

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη αποδοχή των προτάσεων και των παρατηρήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξωκοινοβουλευτικών προσώπων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με αφορμή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», επισήμανε ότι «το επίμαχο νομοσχέδιο χαρίζει στην Ελλάδα μια μοναδική πρωτοτυπία. Να μην αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, η δραστηριότητα του υπαίθριου εμπορίου».

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Πατούλης, αφού ανέφερε ότι «είναι σαφής για άλλη μια φορά η πρόθεση της κυβέρνησης για απαξίωση του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναρωτήθηκε «σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η υπόθεση του υπαίθριου εν γένει εμπορίου εκφεύγει της αρμοδιότητας του τοπικού Δήμου και εκτείνεται σε επίπεδο Περιφέρειας;».

«Για μας, δεν είναι υπερτοπικής, αλλά τοπικής σημασίας η ευθύνη και αρμοδιότητα για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, στάσιμου και πλανόδιου. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα νομοθετικής πρωτοβουλίας όπου η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού αντιμετωπίζεται εχθρικά, κόντρα ακόμη και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αυτοτέλειας, της εγγύτητας και της επικουρικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα άρθρα υπογράμμισε ότι «στο άρθρο 8, αρμόδια αρχή για την χορήγηση άδειας στις περιφέρειες Αττικής και μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης είναι το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αρμόδια αρχή για την έκδοση νέων αδειών λαϊκών αγορών είναι οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση τη σχετική πρόβλεψη στο 70% περίπου των λαϊκών αγορών της χώρας οι δήμοι δεν θα έχουν ουδεμία αποφασιστική αρμοδιότητα», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «παράλογο κι απαράδεκτο».

Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού διατύπωσε τη συνολική αντίθεση της ΚΕΔΕ επί συγκεκριμένων διατάξεων, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και ζήτησε να υπάρξουν σχετικές τροποποιήσεις και διορθώσεις.

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet