Τον απολογισμό των 4,5 χρόνων της θητείας του έκανε ο δήμαρχος Γαλατσίου
Αυτοδιοίκηση

Τον απολογισμό των 4,5 χρόνων της θητείας του έκανε ο δήμαρχος Γαλατσίου

«Γιορτή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την πόλη του Γαλατσίου, ήταν η Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, με αφορμή τον πρώτο δημόσιο απολογισμό της θητείας του δημάρχου, Γιώργου Μαρκόπουλου», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο, προσθέτοντας:

«Σε έναν χώρο συμβολικό για την πόλη, όπως αυτός του Κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ), που με υπεράνθρωπες προσπάθειες η σημερινή δημοτική αρχή κατάφερε να τον φέρει «στα χέρια» των πολιτών, έγινε μια μεγαλειώδης εκδήλωση στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρκόπουλου, αυτά τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ο δήμαρχος Γαλατσίου, μπροστά στους χιλιάδες συνδημότες του, που κατέκλυσαν, μέσα κι έξω, τον χώρο του ΠΑΛΑΙ, αφού καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους και βαθύτατα συγκινημένος με την προσέλευση του κόσμου, μίλησε εκτενώς για τα ζητήματα που αντιμετωπίστηκαν στον Δήμο από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα».

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε κυρίως στο «αγαπημένο» του θέμα, την καθαριότητα στην πόλη και για το γεγονός ότι «σήμερα το Γαλάτσι θεωρείται ίσως ο πιο καθαρός Δήμος στο Λεκανοπέδιο, με τη βοήθεια όλων των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων του Γαλατσίου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εστίασε σε… 4,5 σημεία, όσα και τα χρόνια της θητείας του στον Δήμο Γαλατσίου:

Το πρώτο και το σημαντικότερο σημείο ήταν το οικονομικό και διοικητικό νοικοκύρεμα του Δήμου. Η διοίκηση Μαρκόπουλου, όπως τόνισε, ανέλαβε έναν Δήμο με μικρό λογιστικό απόθεμα, αλλά στην ουσία ανέλαβε έναν Δήμο με 3,5 εκατ. ευρώ απαιτήσεις, πρόστιμα, τόκους υπερημερίας κοκ. Μόνο η ΕΥΔΑΠ, που είχε δικαιωθεί στα δικαστήρια, απαιτούσε 1,6 εκατ. ευρώ από τον Δήμο.

Σήμερα ο Δήμος δεν χρωστά πουθενά, είπε ο δήμαρχος, ξεχρεώνοντας τους πάντες, όχι από τα χρήματα του Δημοτικού Ταμείου, αλλά από ένα κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου Εσωτερικών που πρώτος από όλους τους Δήμους της χώρας χρησιμοποίησε. Επίσης, σήμερα ο Δήμος, εκτός του ότι δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ, έχει δημιουργήσει πραγματικό απόθεμα περίπου στα 9 εκατ. ευρώ, «κυρίως από το περιορισμό της σπατάλης και της ορθής οικονομικής διαχείρισης, αλλά και της είσπραξης εσόδων από κάποιους που δεν πλήρωναν στο παρελθόν». Χαρακτηριστικά ανέφερε τα έσοδα από τα πανηγύρια της Αγίας Γλυκερίας και της Αγίας Ειρήνης που 15πλασιάστηκαν (το 2013 ο Δήμος εισέπραξε 8.900 ευρώ, ενώ το 2016, 135.000 ευρώ), ενώ, για παράδειγμα, από το 2013 ως το 2017 τα ετήσια έσοδα από την εκμίσθωση χώρων του Πολιτιστικού Οργανισμού σχεδόν 10πλασιάστηκαν. Ο Δήμος Γαλατσίου, στην πρόσφατη έρευνα του ΚΕΦιΜ για όλους τους Δήμους της χώρας, αναδείχτηκε ο 8ος πιο αποτελεσματικός Δήμος, από τους μεγάλους αστικούς δήμους της χώρας, ο 4ος πιο νοικοκυρεμένος στα οικονομικά του και ο 8ος πιο ανταποδοτικός προς τους πολίτες τους στον τομέα του κόστους/ποιότητας στον τομέα της καθαριότητας, συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Το δεύτερο σημείο, το οποίο χαρακτήρισε ως σταθμό της θητείας στον Δήμο ήταν το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά και των ενεργειών της διοίκησης, στα «φλέγοντα» κοινωνικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Συνολικά, 16 ολοκληρωμένες δράσεις στήριξης συνανθρώπων μας με προβλήματα υιοθέτησε και προώθησε ο Δήμος, μεταξύ των οποίων το κοινωνικό συσσίτιο, το παντοπωλείο, το φροντιστήριο, τη χορήγηση διατακτικών, το δίκτυο εκατοντάδων εθελοντών (ιατροί, διαγνωστικά, φούρνοι κ.ά.), την ολοκληρωμένη παιδοψυχιατρική υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει και το πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης και γυμναστικής για παιδιά με ειδικές δεξιότητες κ.ά.

Το τρίτο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μαρκόπουλος ήταν η «υποδειγματική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φιλοξενία 22.000 μεταναστών και προσφύγων στο ΠΑΛΑΙ για 2 μήνες στα τέλη του 2015». Μέσα σε μια μέρα κλήθηκε ο Δήμος να φιλοξενήσει σε «ανοιχτή» δομή χιλιάδες πρόσφυγες και το έκανε, όχι απλώς καλά και χωρίς να επιβαρυνθεί το Γαλάτσι και οι κάτοικοί του, αλλά το έκανε με ένα τρόπο άξιο θαυμασμού, τόνισε ο δήμαρχος. «Θαυμασμός ο οποίος διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους, σε δεκάδες εκτεταμένα ρεπορτάζ στο CNN, BBC, DW κ.ά», πρόσθεσε.

Το τέταρτο σημαντικό σημείο της πρώτης θητείας της δημοτικής αρχής του ήταν -σύμφωνα με τον ίδιο – η παραχώρηση στον Δήμο δύο εξαιρετικά σημαντικών ακινήτων για το Γαλάτσι.

Το πρώτο ήταν το Ολυμπιακό Γυμναστήριο ΠΑΛΑΙ, το οποίο ήταν κλειστό επί 11 χρόνια και υπήρχαν προτάσεις και διαγωνισμοί για να γίνει εμπορικό κέντρο. Η διοίκηση, όπως είπε, κατάφερε να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση και να την πείσει ότι ο Δήμος μπορεί να κάνει την εγκατάσταση λειτουργική και αποδοτική. Και έτσι έγινε. Καθημερινά 1.500 άτομα, μικροί και μεγάλοι, αθλούνται και εκπαιδεύονται στις τέχνες. Παράλληλα, με υπομισθώσεις, ο Δήμος συντηρεί το ακίνητο και το κράτος εισπράττει έσοδα, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Το δεύτερο ακίνητο είναι το άλσος Βεΐκου. Όπως είπε, «ακούγεται απίστευτο, αλλά το άλσος Βεΐκου δεν άνηκε στον Δήμο μέχρι το 2015!». Τα πρώτα έγγραφα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν πρωτόκολλα κατεδάφισης εγκαταστάσεων του άλσους. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες, μελέτες και εισηγήσεις, το κράτος παραχώρησε τελικά το άλσος στον Δήμο «και εμείς συντάξαμε διαχειριστικές, στατικές, πολεοδομικές μελέτες, αλλά εκτελέσαμε και σειρά τεχνικών έργων, με κορυφαίο την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και για πρώτη φορά υποδομών στίβου, αξίας 1.250.000 ευρώ» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο δήμαρχος Γαλατσίου στάθηκε στην ομιλία του και στο «μισό» των 4,5 στοιχείων που σημάδεψαν την πρώτη θητεία του στον Δήμο. Και αυτά είναι τα τρία «εμβληματικά», όπως τα χαρακτήρισε, έργα που έχουν μπει ήδη στο «τρένο» υλοποίησής τους: Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Τουρκοβουνίων, η ριζική ανάπλαση, μαζί με τον Δήμο της Αθήνας, του δασικού Λόφου του Παιδιού και φυσικά το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για τη κατασκευή της κεντρικής πλατείας της πόλης, επί της συμβολής των οδών Γαλατσίου και Βεΐκου.

Οι ευχαριστίες προς τους πολίτες, τους εργαζομένους, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους δεν έλειψαν από τον λόγο του Δήμαρχου, καθώς τόνισε ότι «κανείς άλλος δεν ξέρει τη γειτονιά σας, καλύτερα από εσάς και εσείς είστε ο πιο σημαντικός βοηθός της δημοτικής αρχής». Επίσης, δήλωσε «παρών» στην υπηρεσία της πόλης και ευχήθηκε οι προσεχείς δημοτικές εκλογές να ενισχύσουν τον συνδυασμό Γαλάτσι – Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο, προκειμένου να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα έργα και δράσεις, «που θα κάνουν το Γαλάτσι ένα αξιοβίωτο και όμορφο μέρος για τα παιδιά μας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet