Το δίκτυο «Τέχνη Χρω» παρουσίασε η Μ. Πατούλη σε αυτοδιοικητικούς της Κεντρικής Μακεδονίας
Αυτοδιοίκηση

Το δίκτυο «Τέχνη Χρω» παρουσίασε η Μ. Πατούλη σε αυτοδιοικητικούς της Κεντρικής Μακεδονίας

Τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Δικτύου Πολιτισμού, Παιδείας και Περιβάλλοντος ΟΤΑ, με την επωνυμία «Τέχνη Χρω», παρουσίασε η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, στους δημάρχους, αυτοδιοικητικούς, και εκπροσώπους από τους 20 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση «συμμαχίας» με το Δίκτυο για την επίτευξη κοινών στόχων στους τομείς δραστηριοποίησής του.

Πρώτος σταθμός της παρουσίασης του Δικτύου στις τοπικές κοινωνίες ήταν το δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους στόχους τού υπό σύσταση Δικτύου, απευθύνοντας προσκλητήριο προς τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνουν μέλη του Δικτύου.

«Έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για μένα, εδώ από τη Βόρεια Ελλάδα, να ξεκινώ την παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Πολιτισμού – Παιδείας – Περιβάλλοντος ΟΤΑ, με τον διακριτικό τίτλο “Τέχνη Χρω”. Με σημείο αναφοράς το δελφικό παράγγελμα “να ασκείς την τέχνη”, μέσα από αυτό το Δίκτυο, με κινητήριο μοχλό την Αυτοδιοίκηση, έχουμε ως στόχο να ενθαρρύνουμε και να εμπνεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους να “επενδύσουν” στον Πολιτισμό, στην Παιδεία και στο Περιβάλλον» είπε η κ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Το Δίκτυό μας δεν έχει τοπικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς, αγκαλιάζει όλους τους Δήμους, υπηρετεί τις αρχές της πλήρους διαφάνειας με ένα κοινό όραμα: να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ισχυρό, με μετρήσιμα αποτελέσματα και δράσεις για τις πόλεις και τους πολίτες, να αναδείξουμε τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο κάθε περιοχής της πατρίδας μας.

»Με υπόβαθρο την ιστορία μας, τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, τις τέχνες, τη μουσική, τα γράμματα, που ενώνουν το “σήμερα” με το “χθες”, δημιουργούμε το “αύριο” με προοπτική. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες φιλοδοξούμε οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να γίνουν δίαυλοι επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες και οι αξίες του πολιτισμού μας να γίνουν εδραία πεποίθηση κάθε πολίτη. Οι Δήμοι σε αυτό το Δίκτυο θα είναι πρωταγωνιστές με κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε, να αναδείξουμε την ιστορικότητα, τα έθιμα, την παράδοση, τον πολιτισμό μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

»Μόνο αν δράσουμε συντονισμένα και συλλογικά μπορούμε να κάνουμε συνείδηση των επόμενων γενεών ότι χωρίς πολιτισμό, χωρίς παιδεία και σεβασμό στο περιβάλλον δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε ισχυρά θεμέλια. Το “Τέχνη Χρω” θα προωθήσει τη συνεργασία με άλλα δίκτυα, εθνικά, ευρωπαϊκά και πανεπιστημιακά, αναπτυξιακούς φορείς, συνεταιρισμούς, φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μέσα από την ένωση των τοπικών δυνάμεων μπορούμε να δημιουργήσουμε μία εθνική δύναμη που θα μας πάει όλους ένα βήμα μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλους συνεργάτες και συμμάχους αγκαλιάζοντας το νέο μας εγχείρημα».

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές του Δικτύου, η κ. Πατούλη-Σταυράκη, μεταξύ άλλων, εστίασε:

  • Σε έναν διαδραστικό, δυναμικό ιστότοπο, που θα παρέχει στους Δήμους – μέλη τη δυνατότητα να προβάλλουν τα μνημεία πολιτισμού και φυσικού κάλλους, τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος του τόπου τους, τις διοργανώσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Το κοινό θα μπορεί μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα να έχει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο ολόκληρο τον χάρτη των Δήμων και των δράσεών τους στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και του Περιβάλλοντος.
  • Στη συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς για την αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων και στην επιστημονική – τεχνική υποστήριξη των μελών.
  • Στη διεύρυνση των δυνατοτήτων των Δήμων να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια μέσα από τη δικτύωση και συνεργασίες.

Η κ. Πατούλη-Σταυράκη παρουσίασε και την καθιέρωση της «Ημέρας του Δήμου», που θα γιορτάζεται πανελλαδικά με σημείο αναφοράς κάποιο ιστορικό γεγονός ή μεγάλη εκδήλωση που να συνδέεται με την ταυτότητα του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαιρέτισε την ίδρυση του Δικτύου, ενώ την πεποίθηση ότι το Δίκτυο θα λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας και συστράτευσης των Δήμων της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη δράσεων για την προβολή και ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορικότητας κάθε περιοχής, κατέθεσε το σύνολο των παριστάμενων δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν από τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, από τον Δήμο Αμφίπολης, ο δήμαρχος Στέργιος Φραστανλής, και ο αντιδήμαρχος Δήμος Βίτσιος, από τον Δήμο Πέλλας, ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος, από τον Δήμο Νάουσας, ο δήμαρχος Νίκος Καρανικόλας, από τον Δήμο Πολυγύρου, ο δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος, από τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, ο δήμαρχος Αναστάσιος Μανώλας, από τον Δήμο Έδεσσας, ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου, από τον Δήμο Θερμαϊκού, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής, από τον Δήμο Καλαμαριάς, ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, από τον Δήμο Χαλκηδόνας, ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, από τον Δήμο Αριστοτέλη, ο αντιδήμαρχος Νίκος Αυγερινός, από τον Δήμο Κατερίνης, ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κήπου, από τον Δήμο Κιλκίς, ο αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής Κοσμίδης, από τον Δήμο Λαγκαδά, η αντιδήμαρχος Άννα Σαρίκου, από τον Δήμο Σερρών, η αντιδήμαρχος Σωτηρία Πάνου, από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασαββίδης, από τον Δήμο Σιντικής, ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Λεονάκης και ο γενικός γραμματέας Τρύφων Μηλιάδης, από τον Δήμο Βισαλτίας, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παπαθανασίου, από τον Δήμο Κασσάνδρας, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Μαρία Παπαδημητρίου, από τον Δήμο Παύλου Μελά, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Νώντας Ελευθεριάδης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet