Video

Το ΕΔΔΥΠΠΥ αρχίζει να γράφει… Πολιτισμό – VIDEO

Το πάνελ της εκδήλωσης

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαπολιτισμικής συνεργασίας των Δήμων της χώρας έκανε ο νεοσύστατος τομέας Πολιτισμού του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργανώνοντας με επιτυχία την παναττική συνάντηση των Δήμων, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Συνάντηση σκοπός της οποίας υπήρξε η κατάρτιση του 1ου πιλοτικού προγράμματος ανταλλαγής πολιτιστικών δρωμένων κατά την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016.

Η ανταπόκριση των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο πολιτιστικό κάλεσμα του ΕΔΔΥΠΠΥ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, «θέτοντας ισχυρά θεμέλια ελεύθερης δημιουργικής έκφρασης, ανταλλαγής ιδεών και ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των Δήμων το αμέσως επόμενο διάστημα», όπως υποστήριξαν οι διοργανωτές.

Γ. Πατούλης: Το ΕΜΕΙΣ των δημάρχων ανοίγει δρόμους και στον Πολιτισμό
Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ
Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, έκανε σύντομη αναδρομή στη σύσταση και τους σκοπούς που υπηρετεί το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, που έφερε κοντά τους δήμους-μέλη του μέσα από προγράμματα πρόληψης της Υγείας, αλλά και στη νέα πρόκληση που αναλαμβάνει, δηλαδή να επεκτείνει τις προσπάθειές του στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

«Ο τομέας Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μέσα από μια καινοτόμα στρατηγική πορεία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου, προσανατολίζεται στην προώθηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου υλοποίησης δράσεων που θα εκφράζει την ίδια την Κοινωνία» σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης για να προσθέσει:

«Στο πλαίσιο αυτό, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και τους στόχους που θέσαμε στο συνέδριο Πολιτισμού τον Δεκέμβριο του 2015 και να υλοποιήσουμε από κοινού πιλοτικά το 1ο Διαδημοτικό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Πολιτιστικών Δρωμένων σε Δήμους της Αττικής για την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016. Εντελώς δωρεάν τόσο για τους Δήμους όσο και για τους δημότες, το ΕΔΔΥΠΠΥ, απαντώντας στις προσκλήσεις – προκλήσεις της εποχής μας, προτείνει τρόπους πολιτιστικής αφύπνισης των κοινωνιών, μέσα από τις ίδιες τις δομές που διαθέτουν οι Δήμοι, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαδημοτικής πολιτιστικής δημιουργίας.

»Σήμερα το ΕΜΕΙΣ των δημάρχων μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και στον Πολιτισμό, προσφέροντας στους δημότες μας περισσότερες πνευματικές και καλλιτεχνικές διεξόδους». 

Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη: Φέρνουμε τον Πολιτισμό στο επίκεντρο της διαδημοτικής στρατηγικής
Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ
Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ

Την παρουσίαση του πλαισίου συνεργασίας των Δήμων στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα διαδημοτικών πολιτιστικών δρωμένων έκανε η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με αφορμή την 1η παναττική συνάντηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, φιλοδοξούμε η σημερινή πρωτοβουλία να γίνει το έναυσμα για την υλοποίηση ενός κοινού διαπολιτισμικού οράματος.

»Σε μια σκληρή περίοδο, που όλα δοκιμάζονται και αναιρούνται σε οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, η συνένωση δυνάμεων αποτελεί αυτοσκοπό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αναλαμβάνει ακόμη μια σημαντική πρωτοβουλία φέρνοντας τον Πολιτισμό στο επίκεντρο της διαδημοτικής στρατηγικής.

»Έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας μας τον Άνθρωπο, μέσα από κοινές πολιτιστικές προτάσεις – δράσεις, μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αναδεικνύοντας το έμψυχο δυναμικό των Δήμων μας σε φορέα υλοποίησης διαδημοτικών εκδηλώσεων, χωρίς κανένα απολύτως κόστος, με γνώμονα την ποιοτική ψυχαγωγία των συμπολιτών μας».

Η κα Μ. Πατούλη-Σταυράκη μίλησε, επίσης, για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την παραπάνω διαδικασία για τους Δήμους και τους δημότες, χαρακτηρίζοντας το 1ο πολιτικό πρόγραμμα διαδημοτικών εκδηλώσεων, ως ακόμη μια καινοτομία, στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τη θερμή ανταπόκρισή τους και έθεσε στον πυρήνα της έναρξης αυτής της κοινής διαδημοτικής πρακτικής, το συλλογικό όφελος, «ως πλοηγό του Πολιτισμού που μας ενώνει». Παράλληλα, ανέπτυξε την ιδέα διαμόρφωσης της Διαδημοτικής Χάρτας Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ, η οποία -όπως τόνισε- «θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης, πηγή πνεύματος, πηγή αισιοδοξίας και δημιουργίας ανάμεσα στους Δήμους της χώρας».

«Ο δημιουργικός αλλά και ανθρωπιστικός χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας», συμπλήρωσε η κα Μ. Πατούλη-Σταυράκη, θα πάρει σάρκα και οστά τον επόμενο μήνα με την ενεργή συμμετοχή πολλών Δήμων της Αττικής σε ένα κοινό τριμηνιαίο πρόγραμμα διαδημοτικών εκδηλώσεων, που θα βασίζεται στην ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε Δήμου.

Πολιτισμός από την Αττική μέχρι τα… πέρατα του κόσμου

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμμετοχή των παρισταμένων στον διάλογο που ακολούθησε, στη διάρκεια του οποίου ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και ιδέες, οι οποίες και καταγράφηκαν για να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία τους από τον Τομέα Πολιτισμού του ΕΔΔΥΠΠΥ για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος.

Τόσο οι δήμαρχοι, όσο και οι άλλοι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης που ασχολούνται ενεργά με τον κομμάτι του Πολιτισμού, δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούν για την ανταλλαγή πολιτιστικών πρακτικών, για την αλληλοδιάθεση πολιτιστικών χώρων και πάνω και πέρα απ΄ όλα, για το άπλωμα του πολιτιστικού ιδεώδους έξω από τα στενά όρια που ορίζουν την επικράτεια κάθε Δήμου χωριστά.

Και όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γ. Πατούλης, αυτό θα είναι η αρχή, αφού επόμενοι στόχοι είναι επέκταση του προγράμματος στην εκτός Αττικής Ελλάδα και στην ομογένεια…

Οι συμμετέχοντες στην παναττική συνάντηση Δήμων για τον Πολιτισμό
Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη με τους Δ. Καλογερόπουλο, Γ. Πατούλη και Γ. Θωμάκο
Η Μ. Πατούλη-Σταυράκη με τους Δ. Καλογερόπουλο, Γ. Πατούλη και Γ. Θωμάκο

Στην παναττική συνάντηση Δήμων παραβρέθηκαν οι:

Μ. Σταυράκη Πατούλη εντ. σύμβουλος Πολιτισμού ΕΔΔΠΥΥ, πρόεδρος ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γ. Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Κορμάς, επιστημονικός υπεύθυνος των ΚΕΠ Υγείας, γιατρός, Δ. Καλογερόπουλος, πρόεδρος ΕΕΤΑΑ, Ν. Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου, Γ. Θωμάκος, δήμαρχος Κηφισιάς, Μ. Καρπέτας, δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Δ. Χατζηδάκης, δήμαρχος Π. Φαλήρου, Ηλ. Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Γ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γ. Μαρκόπουλος, δήμαρχος Γαλατσίου, Α. Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου, Ρ. Χαλιώτη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, Ν. Πέππας, υπεύθυνος Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, Ε. Τσεκούρα, αντιδήμαρχος Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, Δ. Βασιλόπουλος, αντιδήμαρχος Δήμου Ιλίου, Φ. Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος Δήμου Μεταμόρφωσης, Π. Τσίκλος, αντιδήμαρχος Δήμου Λαυρεωτικής, Δ. Ρουφογάλη, αντιδήμαρχος Δήμου Παπάγου – Χολαργού, Α. Μπούσουλα, αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης, Μ. Κιμπιζή, αντιδήμαρχος Δήμου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Μ. Μπουραντάς, πρόεδρος Πολιτισμού Δήμου Ασπροπύργου, Σ. Παπαμιχαήλ, πρόεδρος Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής, Γ. Δουβίτσας, πρόεδρος ΔΟΠΑΠ Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, Ι. Κυρίτσης, πρόεδρος Πολιτισμού Δήμου Βριλησσίων, Α. Γλάβας, αντιπρόεδρος Πολιτισμού Δήμου Σπατών – Αρτέμιδας, Στ. Ζαπάντης, πρόεδρος ΝΠΔΔ «Δημ. Βικέλλας» Δήμου Κηφισιάς, Ν. Γεωργιάδης, προϊστάμενος Πολιτισμού Δήμου Βριλησσίων, Α. Σταματελάτου, υπεύθυνη Πολιτισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Γ. Αθανασάκης, δ/ντής Τομέα Πολιτισμού Δήμου Αιγάλεω, Δ. Μπέσης, εντεταλμένος σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω, Λ. Μελισσαράτου, δημ. σύμβουλος/υπεύθυνος Πολιτισμού Δήμου Αλίμου, Ν. Τσουκλίδης, δημ. υπάλλ. Δήμου Αχαρνών, Ν. Αναστασόπουλος, υπεύθυνος Πολιτισμού Δήμου Ζωγράφου, Ε. Καρβέλα, δ/ντρια Πολιτισμού Δήμου Ηλιούπολης, Κ. Ξέστερνου, συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ Δήμου Λαυρεωτικής, Γ. Ιωαννίδης, δ/ντής Πολιτισμού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, Π. Λαζαρίδου, υπεύθυνη Πολιτιστικών Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, Ν. Λάβδα, εντεταλμένη σύμβουλος Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet