Β. Κικίλιας: Αν χρειαστεί θα γίνουν επιτάξεις εκχιονιστικών μηχανημάτων
Κοινωνία

Β. Κικίλιας: Αν χρειαστεί θα γίνουν επιτάξεις εκχιονιστικών μηχανημάτων

«Ο διαγωνισμός για εκχιονιστικά μηχανήματα στην Περιφέρεια Αττικής δεν έχει τελεσφορήσει» αποκάλυψε  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου.

«Ο διαγωνισμός τρέχει από τις 20/7/23, τον παρακολουθώ.  Φτάσαμε 1/12 ο διαγωνισμός να είναι μπλοκαρισμένος. Οι εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν έχει “χτυπήσει” η μία την άλλη κι αυτό είναι θέμα. Θα μιλήσω με τον υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Φλωρίδη, μίλησα και με τον κ. Πατούλη και με τον κ. Χαρδαλιά, που αναλαμβάνει σε μερικές μέρες.

Η εναλλακτική διαδικασία είναι οι Περιφέρειες να πάνε στο μητρώο εργοληπτών και με μια γρήγορη διαδικασία να εκμισθώσουν εκχιονιστικά μηχανήματα. Επειδή εμένα δεν με ικανοποιεί, καθώς πρέπει να  γίνει μία ή δύο μέρες πριν από το καιρικό φαινόμενο, γι’ αυτό  πριν τα Χριστούγεννα τους φέρνω όλους στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για να δούμε πόσα μηχανήματα έχουν και πού θα είναι αυτά ανεπτυγμένα. Πάντως, αν χρειαστεί, για την ασφάλεια των πολιτών, θα κάνουμε τη δουλειά μας με επιτάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι ο ρόλος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι να συντονίζει και να ασκεί πιέσεις, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα στη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινόμενων, τα οποία είναι όλο και συχνότερα λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, με έμφαση στην πρόληψη, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, την 1η Σεπτεμβρίου έστειλε σχετικές επιστολές σε Περιφέρειες και Δήμους για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ταυτόχρονα έκανε «καταδρομικές» αυτοψίες σε ποταμούς και ρέματα.

Επίσης, για τις χιονοπτώσεις έχει πραγματοποιήσει ήδη σύσκεψη με τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων και έχει καταρτιστεί σχετικό στρατηγικό σχέδιο, ενώ ανάλογες ενέργειες και συσκέψεις έχουν γίνει με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού.

Πηγή: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Νεότερη ενημέρωση (21/12)

Περιφέρεια Αττικής: Εμείς είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με αφορμή σχετικές δηλώσεις και αναφορές, περί καθυστέρησης ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας ανάδειξης εργολήπτριας εταιρείας, για τη μίσθωση μηχανημάτων αποχιονισμού, λόγω δικαστικών προσφυγών των ενδιαφερομένων και ανταγωνιστικών εταιρειών, σημειώνεται ότι:

  • Η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με τις οριζόμενες στον νόμο διαγωνιστικές διαδικασίες, τηρεί Μητρώο Εργοληπτών (εταιρειών – φυσικών προσώπων) για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και όπως επί σειρά ετών, έχει αμέσως στη διάθεσή της τα αναγκαία μηχανήματα πρόληψης και καταστολής κάθε καιρικού φαινομένου.
  • Κατ΄ ακολουθία, η καθυστέρηση της δικαστικής έκβασης του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο εμπρόθεσμα προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, δεν επηρεάζει την απόλυτη ετοιμότητά της, στη διαχείριση κάθε ακραίου καιρικού φαινομένου (χιονοπτώσεων κ.λπ.)».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet