Γ. Πατούλης: Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τους κατοίκους στο Μάτι, οι συναρμόδιοι υπουργοί «ζητούν τα ρέστα»
Θεσμικοί Φορείς

Γ. Πατούλης: Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τους κατοίκους στο Μάτι, οι συναρμόδιοι υπουργοί «ζητούν τα ρέστα»

«Τα όσα συνέβησαν κι εξακολουθούν να συμβαίνουν στο Μάτι αποτελούν ντροπή για το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σχετικά με την απάντηση που έδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία σε ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων – Μάτι Αττικής.

«Να ζητήσουν συγγνώμη τώρα, αντί “να ζητούν τα ρέστα”, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών από τους κατοίκους στο Μάτι» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Το ύφος της απάντησης των δύο συναρμόδιων υπουργείων, Περιβάλλοντος και Υποδομών, στην επιστολή που απέστειλε η «Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων – Μάτι Αττικής» αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το απάνθρωπο πρόσωπο ενός ανάλγητου και γραφειοκρατικού Κράτους, που αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο πόνο και δυστυχία με αδιαφορία.

Ένα Κράτος που κινείται με βάση τις δικές του, αργές «ταχύτητες» κι όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών που το πληρώνουν ακριβά, με τους φόρους τους και δυστυχώς και με τις ζωές τους.

Αν αισθάνονται οι αρμόδιοι υπουργοί που εξέδωσαν την απάντηση – ανακοίνωση «ήσυχοι» με τα όσα έχουν πράξει σήμερα, καλώς την εξέδωσαν. Θα κριθούν σύντομα από τους πολίτες για την αποτελεσματικότητά τους.

Αν πιστεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι για την τραγωδία στο Μάτι ευθύνονται οι κάτοικοι κι όχι το κομματοκρατούμενο Κράτος που εκπροσωπούν, το οποίο διαχρονικά νομιμοποιεί κάθε είδους αυθαιρεσία με αντάλλαγμα τα «ψηφαλάκια», ας το πουν ευθέως. Και θα κριθούν σύντομα και γι αυτή την απάντησή τους.

Είναι, όμως, ντροπή ενώ είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από το θάνατο 100 συνανθρώπων μας, να επικαλούνται οι κυβερνητικοί «ανευθυνο-υπεύθυνοι» την νομιμότητα, για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους να κινηθούν με διαδικασίες fast track. Κανείς δεν τους ζήτησε, ούτε οι κάτοικοι, να παρανομήσουν. Να κάνουν γρήγορα τους ζητούν, αλλά αυτοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Δεν μας εκπλήσσει όμως το θράσος των υπουργών. Εδώ τόλμησαν να μας πουν, ενώ ακόμη οι στάχτες έκαιγαν και οι άνθρωποι αργοπέθαιναν στις Εντατικές, ότι όλα τα έκαναν σωστά.

Έστηναν κακόγουστα τηλεοπτικά σόου μπροστά σε κάμερες την πρώτη νύχτα της τραγωδίας, αποκρύπτοντας για να μην χαλάσει το αφήγημα τους, την ύπαρξη νεκρών. Αλλά ήταν τόσο απύθμενο το θράσος τους, που ακόμη κι όταν αποκαλύφθηκε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων, τόλμησαν να διοργανώσουν συνέντευξη τύπου για να μας πουν ότι όλα τα έκαναν σωστά, ασχέτως αν μερικές μέρες μετά αντικατέστησαν τόσο τον αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και της Πυροσβεστικής.

Απούσα και κρυπτόμενη και η κ. Δούρου

Ακόμη και η κ. Δούρου, που ως περιφερειάρχης είχε την ευθύνη για την πολιτική προστασία της περιοχής, κρύφτηκε για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες των παραλείψεων της , πίσω από τις ευθύνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Ενώ δήλωσε προκλητικά ότι στάθηκε άτυχη γιατί «έκατσε στη βάρδια της αυτή η τραγωδία».

Προφανώς για την απερχόμενη περιφερειάρχη κ. Δούρου είναι αρκετό η Περιφέρεια να ασκεί την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας, υπογράφοντας απλώς συμβάσεις με ιδιοκτήτες υδροφόρων. Όμως δεν είναι αυτό πολιτική προστασία. Δεν ασκείται με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ευθύνη κι αρμοδιότητα.

Θα έπρεπε, επίσης, να εκμεταλλευθεί το αξίωμα που οι πολίτες της εμπιστεύθηκαν και να ασκήσει κάθε δυνατή πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, για  να κάνει γρήγορα αυτό που πρέπει στο Μάτι. Να λειτουργήσει σαν περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Αττικής κι όχι ως κομματική περιφερειάρχης.

Να ζητήσουν συγγνώμη τώρα

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υποδομών οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους κατοίκους στο Μάτι, κι όχι «να ζητούν τα ρέστα από αυτούς».

Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα , αρκεί να το θέλουν. Εδώ «πρόλαβαν» να εγκαινιάσουν τον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης δύο χρόνια πριν ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό, δεν μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του οικισμού στο Μάτι;

Ας πάψει επιτέλους το πολιτικό προσωπικό να κρύβεται πίσω από τους νόμους και τη γραφειοκρατία. Δεν ορίζουν οι νόμοι τι πρέπει να κάνουν τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης, αλλά τα πολιτικά πρόσωπα είναι αυτά που πρέπει να διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο, για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Χριστινα

    Εξαιρετικός ο Πατούλης στο να κρίνει γαι το πώς ασκείται η πολιτική προστασία, όμως ο ίδιος μάλλον στο δήμο του δεν είχε ιδέα από τις ευθύνες του όταν πλημμύρισε το αυτοσχέδιο δημοτικό του πάρκινγκ πάνω στο ρέμα. Αλλά για χάριν της προεκλογικής περιοδου μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet