Πότε η κυβέρνηση θα επεμβαίνει στα αντιπλημμυρικά έργα των δήμων
Υπουργεία

Πότε η κυβέρνηση θα επεμβαίνει στα αντιπλημμυρικά έργα των δήμων

Δέσμη μέτρων για την προώθηση των αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα αποφασίστηκε κατά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, μετά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τα έργα που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν οι δήμοι.

«Υπήρξε η πρόταση από τα αρμόδια υπουργεία, όπου δε μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να αναλάβουν τα υπουργεία να εκτελέσουν τα έργα που δε μπορούν να προχωρήσουν», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη σύσκεψη.

Στόχος είναι να ξεκολλήσουν αντιπλημμυρικά έργα που παραμένουν στα συρτάρια Δήμων ανά τη χώρα, επειδή δεν είναι κατάλληλα στελεχωμένες οι τεχνικές υπηρεσίες για να τις προχωρήσουν. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές σε μικρούς δήμους κυρίως νησιωτικούς που δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες των υπουργείων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στόχος είναι να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις για να προχωρήσουν τα έργα το συντομότερο δυνατόν. «Δεν μιλάμε για έργα “μπαλώματα”, μιλάμε για μία ολιστική παρέμβαση, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι προχωρά και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπλημμυρική προστασία. «Έχει ήδη βγει ο διαγωνισμός εδώ και αρκετούς μήνες και ολοκληρώνεται» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η μελέτη θα παραδοθεί σε δύο φάσεις με το πρώτο μέρος να αντιμετωπίζει το πιο επικίνδυνα σημεία της Αττικής. Με το που ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός η μελέτη θα πρέπει να παραδοθεί σε οχτώ μήνες.

Μιλώντας για την Δυτική Αττική ο κ. Σπρίτζης σημείωσε ότι θα γίνουν από την Περιφέρεια τα δύο έργα που έχουν προγραμματιστεί και είναι αναγκαία. «Έχουν ήδη προγραμματιστεί οι καθαρισμοί, στα υπόλοιπα ρέματα που ενεργοποιήθηκαν, επίσης από την Περιφέρεια. Και είπαμε στους δήμους εκτός από τις πρώτες ζημίες που είναι εύκολο να εντοπιστούν μέσα στη βδομάδα, να φέρουν και τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν, όχι μόνο για την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για την αποκατάσταση των υποδομών γενικότερα», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Παράλληλα στη σύσκεψη έγινε και μια καταγραφή των ζημιών. «Έχουμε καταστροφές σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου της Παλιάς Εθνικής Οδού. Έχουμε στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των αστικών περιοχών και του Δήμου Ελευσίνας και σε διάφορους οικισμούς της περιοχής», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet