Συνεχίζεται η «κόντρα» ΚΕΔΕ – υπουργού Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη»
Θεσμικοί Φορείς

Συνεχίζεται η «κόντρα» ΚΕΔΕ – υπουργού Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη»

Συνεχίζεται η «κόντρα» μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργού Εσωτερικών για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι», καθώς φαίνεται ότι δεν προέκυψε λύση μετά τη συνάντηση του προέδρου, Γιώργου Πατούλη, και των επικεφαλής των παρατάξεων της Ένωσης με τον υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σημειώνεται ότι: «Για μια ακόμη φορά η ΚΕΔΕ προσήλθε με αίσθημα ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών, για να παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της πάνω στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

»Έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, που σχετίζονται με τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της αποκέντρωσης. Πάνω στα ερωτήματα, αυτά δεν έλαβε η ΚΕΔΕ καμία απάντηση, ενώ επιπλέον δεν παρουσιάστηκαν από τον υπουργό οι αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου “Κλεισθένης”, στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε».

Παράδοση υπομνήματος από την ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μαζί με τα μέλη του προεδρείου και τους επικεφαλής των παρατάξεων παρέδωσαν στον υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι».

Ωστόσο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Η ΚΕΔΕ επιμένει στον ουσιαστικό διάλογο, αλλά το υπουργείο τον αρνείται

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, μετά τη συνάντηση προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας. Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς διεκδικούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν Δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο του υπουργείου δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Σε καμία χώρα η αλλαγή του  εκλογικού νόμου από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτή τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».

Οι κόκκινες γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΚΕΔΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης. Αυτές είναι:

  1. Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.
  2. Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.
  3. Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού.
  4. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Τι αναφέρει το υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού «συμμετέχει με ευθύνη και συνέπεια στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο περίπου χρόνια». Ωστόσο επιμένει στην πάγια θέση της και διεκδικεί τα εξής:

  • Καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.
  • Ο διάλογος να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
  • Στον διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα υπουργεία κι όχι μόνον το υπουργείο Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του κεντρικού κράτους.
  • Το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει.

Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ,  να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν:

  • Τη θεσμική ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας των τοπικών κοινωνιών.
  • Την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων.
  • Την προώθηση της αποκέντρωσης.
  • Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
  • Την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
  • Την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων με στόχο την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι «με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν στη χώρα, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα “κακό” νομοσχέδιο και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Παράλληλα με απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο πρόσφατο κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ, απορρίφθηκε το νομοσχέδιο ως βάση συζήτησης με το αίτημα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση. Επιπρόσθετα αποτελεί απόφαση των δύο Συνεδρίων της ΚΕΔΕ να μην γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των αιρετών Διοικήσεων της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάνης, ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννης Μουράτογλου, ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα, Απόστολος Κοιμήσης, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, Δημήτρης Μπίρμπας, και ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης η Ελπίδα Παντελάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet