ΥΠΕΣ: Έκτακτη «ένεση» ρευστότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας
Υπουργεία

ΥΠΕΣ: Έκτακτη «ένεση» ρευστότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας

Με γνώμονα τη συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κύματος των ανατιμήσεων, λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας υπέγραψε την Πέμπτη 17 Μαρτίου:

  • Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους Δήμους όλης της χώρας.
  • Συμπληρωματική κατανομή, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους Δήμους όλης της χώρας για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους.
  • Έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση, συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Οι παραπάνω υπουργικές αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια της δέσμευσης του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, κατά τη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου 2022, της κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε, την ίδια ημέρα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες.

Επισημαίνεται ότι:

  • Η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας, ύψους 57 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους αποτελεί την πρώτη δόση της πρόσθετης συμπληρωματικής ΚΑΠ, συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί έως τις αρχές Μαΐου 2022.
  • Ομοίως και η έκτακτη ενίσχυση, ύψους 4 εκατ. ευρώ, προς τις Περιφέρειες. Πρόκειται για την πρώτη δόση από την έκδοση νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες. Η δεύτερη ισόποση δόση θα καταβληθεί, επίσης, έως τις αρχές Μαΐου 2022.

Όσον αφορά στις αυξημένες δαπάνες των σχολικών επιτροπών, η πρόσθετη στήριξη –ύψους 14 εκατ. ευρώ– προς τους Δήμους προβλέπει την κατά προτεραιότητα κάλυψη δαπανών θέρμανσης των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολικών μονάδων για τους επόμενους δύο μήνες.

Ο κ. Πέτσας δηλώνει σχετικά: «Θέλουμε και μπορούμε. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, ανταποκρινόμαστε στις έκτακτες ανάγκες που προκαλεί η εισαγόμενη ενεργειακή κρίση η οποία επιδεινώθηκε, ακόμη περισσότερο, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανακοινώνουμε την πρώτη δόση –συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ– μίας νέας έκτακτης ένεσης ρευστότητας προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να στηρίξουμε στην πράξη την Αυτοδιοίκηση και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Και δεν σταματάμε εδώ. Το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, συνολικά, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας με γενναίες παρεμβάσεις –για όσο διάστημα χρειαστεί– μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας και αυτή την κρίση».

Υπουργική Απόφαση Ι

Υπουργική Απόφαση ΙΙ

Υπουργική Απόφαση ΙΙΙ

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet