Υπό το φως των κεριών η συγκέντρωση για την επιστροφή των Μαρμάρων
Αυτοδιοίκηση

Υπό το φως των κεριών η συγκέντρωση για την επιστροφή των Μαρμάρων

Κρατώντας κεριά, πολίτες συμμετείχαν στη συμβολική συγκέντρωση μπροστά από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, ζητώντας την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσαν από κοινού ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψηνάκης.

Αφορμή για την πρωτοβουλία ήταν η επιστροφή στο Βρετανικό Μουσείο ενός από τα αγάλματα που είχαν δανείσει οι Βρετανοί στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η συγκέντρωση που, παρά τον βροχερό καιρό, έτυχε μεγάλης συμμετοχής, περισσότεροι από 3.000 πολίτες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ανάμεσά τους και εκπροσώπων από τον πολιτικό χώρο και τον πολιτισμό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει η ΚΕΔΕ και οι ιστορικοί δήμοι της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του μνημείου.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε δήμους άλλων χωρών το οποίο να διεκδικήσει την επιστροφή των γλυπτών», αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όσον αφορά στον συμβολισμό του κεριού ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι με το φως ως μέσον όλοι σε πνεύμα ειρήνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης «ενώνουμε τις φωνές μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, του κορυφαίου αυτού μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τόπο τους».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι είναι «ηθικό και θεσμικά ορθό τα γλυπτά του Παρθενώνα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο να επιστρέψουν μόνιμα στη γενέτειρά τους».

Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πανελλαδικό κάλεσμα ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης και η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη δημιουργία Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ο αυτοδιοικητικός κόσμος στο κάλεσμα του», αναφέρεται, «βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και έχοντας αυξημένη ευθύνη θα συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργώντας την Αμφικτιονία των Αρχαίων Δήμων της Ελλάδας ενώνοντας τη φωνή του με Αρχαίους Δήμους της Ευρώπης. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την ΚΕΔΕ, στον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων για την επιστροφή των Μαρμάρων Ηλία Ψηνάκη καθώς και στον κόσμο που συμμετείχε παρά το κρύο και τη βροχή».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία Ντόρα Μπακογιάννη, η δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης και η αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Αμαρουσίου Ειρήνη-Μαρία Χαλιώτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet