Εκπτώσεις τελών, ρυθμίσεις χρεών κι ελεγκτής νομιμότητας για τους ΟΤΑ
Αυτοδιοίκηση

Εκπτώσεις τελών, ρυθμίσεις χρεών κι ελεγκτής νομιμότητας για τους ΟΤΑ

Πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα των ΟΤΑ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιουλίου το υπουργείο Εσωτερικών.

Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη για τους συνεπείς φορολογούμενους. Για παράδειγμα, εάν ο υπόχρεος (π.χ. ιδιοκτήτης καφετέριας) είναι συνεπής στην αποπληρωμή των τελών, την επόμενη χρονιά ο δήμος θα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να του παρέχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη.

Επιπλέον, θα παρέχεται σε πολίτες και επιχειρήσεις η δυνατότητα νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο να εισρεύσει ρευστό στα δημοτικά ταμεία.

Tο πολυνομοσχέδιο θα υποχρεώνει του δήμους να διατηρούν τα αποθεματικά τους στην τράπεζα που επιθυμούν με το υψηλότερο επιτόκιο.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, «εάν υπάρχουν αποθεματικά, το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να τα χρησιμοποιεί όποτε θέλει, αλλά και η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να διατηρεί καταθέσεις σε τράπεζες με μικρότερο επιτόκιο από το διαθέσιμο της ΤτΕ».

Το πολυνομοσχέδιο επανεισάγει τον θεσμό του ελεγκτή νομιμότητας των ΟΤΑ και των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας των ΟΤΑ. Πρόβλεψη για την ίδια θέση υπήρχε και στον νόμο για τον «Καλλικράτη» (2010), όμως μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.

Ο νόμος για τον «Καλλικράτη» προέβλεπε την ίδρυση σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση μιας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ, με αρμοδιότητα τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των δήμων και των περιφερειών. Προϊστάμενος αυτών των υπηρεσιών θα ήταν ο ελεγκτής νομιμότητας.

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. θα προβλέπει ότι τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια θα εισηγούνται στον υπουργό αριθμό προσώπων για τη θέση και ο υπουργός θα κάνει την τελική επιλογή.

Πηγή: in.gr/Νένα Σώκου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet