Τα προβλήματα της Τ.Α. συζήτησαν πρόεδρος ΚΕΔΕ & δήμαρχος Πάρου
Αυτοδιοίκηση

Τα προβλήματα της Τ.Α. συζήτησαν πρόεδρος ΚΕΔΕ & δήμαρχος Πάρου

Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, οι δυνατότητες ανάληψης πρωτοβουλιών σε αναπτυξιακό επίπεδο, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, βρέθηκαν χθες, Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη με τον δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Πάρο ο κ. Γ. Πατούλης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση στο νησί.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνεχάρη τον δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο και επισήμανε ότι «οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την υλοποίηση του έργου του αεροδρομίου στην Πάρο, μέσα από την εξασφάλιση χορηγιών, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».

«Η λειτουργία του αεροδρομίου στην Πάρο δεν συμβάλλει μόνο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά εξασφαλίζει και ταχύτερες αεροδιακομιδές ασθενών», ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι η Πάρος είναι ένας ιδανικός  προορισμός τον οποίο αξίζει να επισκεφθούν οι συμπολίτες μας.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε συζήτηση για το σοβαρό ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «παρά τις καταγγελίες και τις έντονες διαμαρτυρίες της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση μιας τέτοιας αντιαναπτυξιακής απόφασης».

Τη συζήτηση απασχόλησε και το θέμα της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ στο οποίο αναμένεται να υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων οι αιρετοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρχει γενικός γραμματέας και σε δήμους με λιγότερους από 20.000 κατοίκους.

Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, χαρακτήρισαν την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις παραλίες και τους αιγιαλούς. Το σχετικό αποτέλεσμα προέκυψε, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση της Ένωσης, μετά από συστηματικές επαφές και πρωτοβουλίες του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.

Σχετικά με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μειώσεις που έχουν υποστεί οι δήμοι, στις καθυστερήσεις απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθώς και στη νέα γενιά παρακρατηθέντων. Επιπλέον, εκφράστηκε ο προβληματισμός επαναπροσδιορισμού των συντελεστών βαρύτητας για τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την κατανομή των πόρων σε όλους τους δήμους.

Η υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται σχετικά με την αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, αποτέλεσαν επιπλέον θέματα στη συζήτηση. Μάλιστα τονίστηκε ότι «είναι οξύμωρο να επιβάλλεται ένας τέτοιος φόρος στην Αυτοδιοίκηση, όταν το δημόσιο έχει εξασφαλίσει την απαλλαγή του, όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και από την επιβολή δημοτικών τελών».

Η έλλειψη προσωπικού στους δήμους καθώς, και η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να προσλαμβάνει πολίτες για να καλύψει τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της, αποτελεί, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε αναφορά και στα αιολικά πάρκα, για τα οποία, όπως επισημάνθηκε, αποφασίζουν μόνο τα υπουργεία χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Αυτοδιοίκηση. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πώς λειτουργούν οι σχετικές διαδικασίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε σε ζητήματα υγείας υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει και στην Πάρο αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων για καλύτερη λειτουργία των συστημάτων τηλεϊατρικής. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, ότι εξασφαλίζεται μείωση των αεροδιακομιδών και μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet