Σε ημερίδα για την ανακύκλωση παρέστη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα Χανιά
Αυτοδιοίκηση

Σε ημερίδα για την ανακύκλωση παρέστη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα Χανιά

Οι βέλτιστες πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και οι τρόποι αποτελεσματικότερης ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τα θέματα ανακύκλωσης, συζητήθηκαν στη σημερινή ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Ανακύκλωσης» που διοργάνωσε στα Χανιά ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Δίκτυο ΦΟΔΣΑ.

Προηγήθηκε ανάλογη ημερίδα χθες, Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέπτυξε τις βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ για το θέμα, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αποκλειστική ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης («Βιώσιμες λύσεις από την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού στη διαχείριση αποβλήτων»).

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Ν. Καλογερής, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δ. Πολιτόπουλος και οι δήμαρχοι Χανίων Τ. Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, Σφακίων Γ. Ζερβός, Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης και Κισσάμου Θ. Σταθάκης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τους δημάρχους Ρεθύμνου και Χανίων
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με τους δημάρχους Ρεθύμνου και Χανίων

Ακολούθησε ενημερωτική σύσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τους δημάρχους Χανίων, Ρεθύμνου και Κισσάμου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση την παρούσα περίοδο.

Ειδικότερα αντικείμενο της σύσκεψης υπήρξαν τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων η σημαντική καθυστέρηση των δόσεων των παρακρατηθέντων, αλλά και οι ρυθμίσεις που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση, του  νομοσχεδίου – σκούπα, όπως χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, του υπουργείου Εσωτερικών που βγήκε σήμερα προς διαβούλευση.

Παράλληλα συζητήθηκε το σοβαρό θέμα των χιλιάδων παιδιών που και φέτος έμειναν εκτός των δημοτικών δομών φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τον κ. Πατούλη να ενημερώνει τους δημάρχους ότι ζήτησε άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού βιώσιμες λύσεις.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, αλλά και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για τον τόπο τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τους συναδέλφους της Κρήτης είχαμε μία πολύ εποικοδομητική σύσκεψη για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

»Συζητήσαμε εφ όλης της ύλης με αιχμή το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Πρόκειται για “υγειονομικές βόμβες” που κάθε μέρα απειλούν τη δημόσια υγεία. Οι ευθύνες προφανώς και δεν ανήκουν στους πρόσφυγες. Ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής που κλείνουν επιδεικτικά μάτια και αυτιά στο πρόβλημα και δεν εννοούν να αντιληφθούν πως πρέπει σήμερα-τώρα να αποφασίσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην θέτουν σε κίνδυνο, ζωές συνανθρώπων μας.

»Επίσης συζητήσαμε το σημαντικό θέμα των μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών παρεμβάσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς κηδεμονίες, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου τους.

»Αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες, τότε η Αυτοδιοίκηση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά και ως ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό κίνημα το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε εμείς για εμάς».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet