Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό στη Γ.Σ. Τοπικών Αρχών
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση προέδρου ΚΕΔΕ για το Προσφυγικό στη Γ.Σ. Τοπικών Αρχών

Την ανάγκη να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ρόλο ουσιαστικό, και όχι διεκπεραιωτικό, στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης σε ομιλία του στην 5η Γενική Συνέλευση Εθνικών Ενώσεων Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του Κογκρέσου, στο Παρίσι.

Ειδικότερα στην παρέμβαση του στην ενότητα με θέμα την υπάρχουσα κατάσταση στα κράτη-μέλη σε σχέση με τη διαδικασία υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Γ. Πατούλης σχολίασε ότι «πρόκειται για μείζον θέμα το οποίο απαιτεί τη συνέργεια όλων των ευρωπαϊκών θεσμών».

Σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως ανέφερε, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κλονισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης είναι καίριος και νευραλγικός.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογράμμισε ότι οι Δήμοι, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρους ρόλους, αρμοδιότητες, αλλά και επαρκή χρηματοδότηση και να μην είναι απόντες από τον κεντρικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Οφείλουμε όλοι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε στη συνέχεια να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών, που αποτελεί άλλωστε και δέσμευση του Κογκρέσου, για κοινωνική συνοχή και αρμονική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία».

Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε δήλωση του Κογκρέσου, το 2015, στην οποία αναφέρει ότι με δεδομένο ότι η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι αντιμέτωπη με μια ευρύτατη ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οφείλουν όλες οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις διευθετήσεις των θεμάτων υποδοχής των προσφύγων.

Αναφερόμενος στα ελληνικά δεδομένα, σχολίασε το γεγονός ότι «στη χώρα μας το ζήτημα της υποδοχής είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία αποφασίζει πολλές φορές ερήμην των Δήμων και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις τους, σε συνδυασμό με το ότι διαχειρίζεται τα χρήματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έχοντας εκχωρήσει σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αρμοδιότητες και ευθύνες κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, η σίτιση τους, η φιλοξενία τους, προκαλεί δυσλειτουργίες σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη να εδραιωθεί η αντίληψη ότι το προσφυγικό είναι κοινό πρόβλημα όλων μας, το οποίο απαιτεί κοινή αντιμετώπιση, με ενιαίο σχέδιο δράσης.

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέδωσε στον πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Φρεκόν τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της ΚΕΔΕ, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κογκρέσου τον ευχαρίστησε με την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρηστικό εργαλείο, το οποίο θα αξιοποιηθεί από το Κογκρέσο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet