Γ. Μπαλάφας: Αναιτιολόγητος θόρυβος για τους διοικητικούς γραμματείς ΟΤΑ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Γ. Μπαλάφας: Αναιτιολόγητος θόρυβος για τους διοικητικούς γραμματείς ΟΤΑ

Την κατάσταση αναφορικά με την τοποθέτηση διοικητικών γραμματέων στους δήμους επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός κάνει λόγο για «αναιτιολόγητο θόρυβο» και στην ακόλουθη ανακοίνωσή του εξηγεί:

Τις τελευταίες ημέρες ξεσηκώθηκε ένας εντελώς αναιτιολόγητος θόρυβος από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί κατάργησης της Αυτοδιοίκησης, κατάργησης των δημάρχων και των περιφερειαρχών, τοποθέτηση κυβερνητικών γραμματέων στους ΟΤΑ κ.λπ. Και όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν με απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και μόνον οφείλω να δηλώσω με απόλυτη σαφήνεια:

1.  Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4369/16 («Νόμος Βερναρδάκη»), η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που αποτελούσε δέσμευση της χώρας με βάση τον Νόμο 4336/15 που είχε ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015. Με τον Νόμο 4369/16 μπαίνει ένα τέλος στους διορισμούς των «κολλητών», «των δικών μας παιδιών» κ.λπ. και καθιερώνονται μέτρα και διαδικασίες που εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα και αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με τη σύσταση του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ.

2. Η πολιτική διοίκηση του ΥΠΕΣΔΑ, ως όφειλε, πήρε πρωτοβουλία για τη συγκεκριμενοποίηση των διατάξεων του 4369/16 στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους και Περιφέρειες), με συνεκτίμηση των ιδιαίτερων συνθηκών στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε εξασφάλιζε την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή των αντιπροσωπευτικών φορέων των Δήμων, των Περιφερειών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η ομάδα εργασίας προχώρησε την 16/9/2016, με συμμετοχή όλων των ανωτέρω φορέων και σε αυτήν διατυπώθηκαν, από πλευράς υπουργείου, πρώτες, όχι φυσικά τελικές προτάσεις-σκέψεις ενός κειμένου εργασίας για τη συγκεκριμενοποίηση που προαναφέρθηκε, μεταξύ των οποίων και πρόταση για τους γενικούς γραμματείς των ΟΤΑ.

Επαναλαμβάνω ότι ήταν καταρχήν προτάσεις -όχι φυσικά αποφάσεις- για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.

3. Λίγες ημέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση, χωρίς να μας ζητηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, υπήρξαν οι προσωπικές δηλώσεις που κατακεραύνωναν κυβερνητικές προθέσεις και αποφάσεις, οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ.

Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστήκαμε και για αυτό επικοινωνήσαμε με τους προέδρους των φορέων των ΟΤΑ διευκρινίζοντας τα αυτονόητα. Και αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία της ηγεσίας των ΟΤΑ σε θέματα αυτοτέλειας, δημοκρατίας και άνωθεν εντολών.

4. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να εξετάσει πώς θα προχωρήσει η δέσμευση για αποκομματικοποίηση και στους ΟΤΑ. Και αυτό θα γίνει όχι μηχανιστικά σε σχέση με την κεντρική διοίκηση, θα γίνει σε συνεργασία στενή με τους ΟΤΑ, με ρεαλιστική θεώρηση και διάκριση της πολιτικής διεύθυνσης και των υπηρεσιών διοίκησης.

Ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουμε, αναμένουμε τις απόψεις όλων των συμμετεχόντων στον προβληματισμό, στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, προκειμένου να οδηγηθούμε με συναινετικό πνεύμα, όλοι μαζί, στο πού, πόσο και πώς θα προχωρήσουμε.

Η πρακτική των άνωθεν εντολών, των αποφάσεων ερήμην των ενδιαφερομένων, της καταρράκωσης της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και των εκβιασμών έχει παρέλθει προ πολλού, και σίγουρα είναι πολύ μακράν της φιλοσοφίας της κυβέρνησής μας.

Και επισημαίνω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις ανησυχίες όσων ενδιαφέρονται για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και όσων, εξυπηρετούν, εξ αντικειμένου, μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet