Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ η ΚΕΔΕ
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ η ΚΕΔΕ

Την πλήρη αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ εκφράζει η ΚΕΔΕ και καταδικάζει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κατόπιν εισήγησης του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Πατούλη, αποφασίσθηκε ομόφωνα να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο θα διατυπώνεται η διαφωνία της ΚΕΔΕ με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και θα εκφράζεται η κατηγορηματική της θέση ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται».

Το σχετικό ψήφισμα θα διανεμηθεί, σύμφωνα με την Ένωση, σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, ως πρόταση προς ψήφιση.

 Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ

«Η ΚΕΔΕ καταδικάζει απερίφραστα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

»Το νερό δεν πωλείται. Το σημαντικότερο αγαθό της ζωής δεν ιδιωτικοποιείται. Η ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες ύδρευσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών.

»Ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της κρίσης η κυβέρνηση έχει καθήκον να επιδείξει πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας και να προσανατολίζεται μόνο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και όχι να αντιμετωπίζει κοινωνικά αγαθά σαν εμπόρευμα.

»Μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ δημιουργούμε ανθρώπινη ασπίδα για την προστασία του δημόσιου νερού».

Ακολουθεί το ψήφισμα του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ:

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, μέσω της ένταξής του στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Καταδικάζει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρεί ότι:

  • To νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών, άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στη ζωή, στην υγιεινή και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι να μετατραπεί σε μέσο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, όπου εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν απέτυχε, αφού οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο της τιμής του νερού και σε υποβάθμιση της ποιότητάς του, με αποτέλεσμα στο τέλος να επιστρέψουν είτε στο δημόσιο, είτε στους Δήμους.

Η ΚΕΔΕ ζητά:

  • Να εξαιρεθεί η ΕΥΔΑΠ από την ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
  • Να κατοχυρωθεί στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ο κοινωνικός έλεγχος και η δημόσια διαχείριση του κύκλου του νερού.

Η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι συντάσσεται με όλους όσους πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια κοινωνική συμμαχία, ώστε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο ο κύκλος του νερού και να καταστεί η ΕΥΔΑΠ ένας δημόσιος, κοινωφελής και οικονομικά υγιής οργανισμός.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καλεί άμεσα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, με έκτακτη συνεδρίασή τους, να υιοθετήσουν το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet