Γ. Πατούλης: Ευκαιρία ανάπτυξης και όχι πρόβλημα η νησιωτικότητα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Ευκαιρία ανάπτυξης και όχι πρόβλημα η νησιωτικότητα

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενδυνάμωσης των εργασιών των θεματικών επιτροπών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ενόψει του ετήσιου Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 1η έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε η Επιτροπή Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, υπό την προεδρία του προέδρου της Ένωσης Γιώργου Πατούλη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής, από τον πρόεδρο της, δήμαρχο Σάμου Μ. Αγγελόπουλο και τον αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο Ρόδου, Σ. Διακοσταματίου.

Κατά τη συνεδρίαση ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι «η νησιωτικότητα πολύ συχνά αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα για τη χώρα, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί μία χρυσή ευκαιρία για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω παρακμής και πρόσθεσε ότι πρέπει άμεσα να μπουν στο επίκεντρο τα ζητήματα της νησιωτικότητας, προκειμένου να δρομολογηθούν αποτελεσματικές λύσεις.

«Χαρτογράφηση των προβλημάτων, απλοποίηση διαδικασιών, σεβασμός του κάθε νησιού ως δήμου, αντιστοίχηση πόρων έργων και αρμοδιοτήτων είναι βασικές προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν δομικά προβλήματα της λειτουργίας του κράτους στο νησιωτικό του τμήμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση και, όπως ενημερώνει η Ένωση μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα επί των καλών πρακτικών των ευρωπαϊκών κρατών και επί σχετικών πολιτικών που δύνανται να εφαρμοστούν στη χώρα μας, θα παρουσιαστεί επισήμως στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), ο οποίος αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της ΚΕΔΕ, για τη νησιωτικότητα.

Ειδικότερα, το ΙΤΑ έχει παραδώσει μία ολοκληρωμένη πολυσέλιδη μελέτη που αναλύει πρακτικά θέματα νησιωτικότητας, αναδεικνύοντας πιθανές λύσεις και προτείνοντας Οδικό Χάρτη νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα εθνικά και ευρωπαϊκά. «Το κείμενο πρέπει να μελετηθεί από όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Πατούλης κάλεσε τους νησιωτικούς Δήμους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα νησιωτικότητας. Θα ακολουθήσει σχετικό ψήφισμα το οποίο, όπως επισήμανε, θα δίνει σχετικές κατευθύνσεις και δεν θα είναι θεωρητικό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet