Γ. Πατούλης: Τιμώ τον Γ. Μπουτάρη, αλλά διαφωνώ μαζί του…
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Τιμώ τον Γ. Μπουτάρη, αλλά διαφωνώ μαζί του…

Σε σχόλιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος λειτουργεί σαν «μικρή Βουλή» απαντά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρει:

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει πολλά, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.  Για την προσωπική του αυτή διαδρομή τον σέβομαι και τον τιμώ. Όμως διατηρώ ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου για τρεις θητείες, το δικαίωμα να διαφωνώ μαζί του, τόσο για την άποψη που εξέφρασε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (σύμφωνα με αναρτήσεις σε ειδησεογραφικά sites) για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔΕ, την οποία προσομοίασε με «μικρή Βουλή», όσο και για το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της οποίας είναι δήμαρχος.

Όσον αφορά στην ΚΕΔΕ, αν ο συνάδελφός μου παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της, αλλά και τις πολιτικές θέσεις που κατά καιρούς αποτυπώνουμε, θα διαπίστωνε ότι το επίπεδο του διαλόγου που διεξάγεται στο ανώτερο όργανο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, είναι πολύ υψηλό. Τόσο από άποψη ήθους και πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των μελών του Δ.Σ., από το οποίο απουσιάζουν οι ακραίες φωνές κι απόψεις που παρατηρούμε στις συνεδριάσεις της Βουλής και κάποιων Δημοτικών Συμβουλίων, όπως του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του πολιτικού λόγου και των απόψεων που διατυπώνονται.

Η ΚΕΔΕ δεν είναι μια «μικρή Βουλή», αλλά ο πολιτικός καθρέπτης των τοπικών μας κοινωνιών, μέσα από τους αιρετούς εκπροσώπους του θεσμού μας. Οι παρατάξεις λειτουργούν στην πλειοψηφία τους στις περισσότερες περιπτώσεις με αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με κομματικές ταυτότητες. Τον προσκαλώ να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις μας, είτε με προσωπική παρουσία στα γραφεία της ΚΕΔΕ, είτε μέσω του live streaming, για να το διαπιστώσει. Βέβαια, θα ήταν ακόμη καλύτερο να συμμετείχε και ο ίδιος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει λόγω των επιλογών του επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης στην οποία συμμετείχε ως υποψήφιος ο Γ. Μπουτάρης στις εκλογές του 2014.

Όσον αφορά στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, πράγματι κάποιες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, επιχείρησαν να υποβιβάσουν το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου κατά την ψήφιση των συμπερασμάτων του Συνεδρίου. Όμως δεν τα κατάφεραν, χάρη στη δημοκρατική στάση και αντίδραση της πλειοψηφίας των συνέδρων. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διήρκεσε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ έγινε ένας εκτενής και συστηματικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τόσο την ατζέντα, όσο και το σχέδιο δράσης της ΚΕΔΕ στο επόμενο διάστημα.

Κατά την άποψη μου, η ΚΕΔΕ δεν είναι μια «μικρή Βουλή», εντός της οποίας διεξάγονται μάχες με κομματικό χαρακτήρα, αλλά ένας χώρος όπου συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας, από τον πιο μεγάλο, ως τον πιο μικρό Δήμο. Επίσης, εκτιμώ ότι το συνέδριο της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στην πορεία του αυτοδιοικητικού κινήματος, για δύο λόγους.  

Ο πρώτος είναι η μεγάλη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων στις εργασίες του συνεδρίου, κάτι  που αποδεικνύει την επιτυχία του. Και ο δεύτερος, το γεγονός ότι στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης διατυπώθηκαν μια σειρά από θέσεις και απόψεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους Δήμους (οικονομικά Αυτοδιοίκησης, αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλαγή «Καλλικράτη», προσφυγικό, καταστατική θέση αιρετών, κινητικότητα προσωπικού κ.λπ.) και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ΚΕΔΕ συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αλλαγή του Καλλικράτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet