Συνομιλία προέδρου ΚΕΔΕ με τον επίτροπο Μετανάστευσης
Αυτοδιοίκηση

Συνομιλία προέδρου ΚΕΔΕ με τον επίτροπο Μετανάστευσης

Με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο συνομίλησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στο οποίο είναι μέλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μεταναστευτικό ζήτημα και ειδικότερα τα προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, εξαιτίας της αυξημένης ροής των προσφύγων.

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε στον κ. Δ. Αβραμόπουλο ότι η απουσία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, δυσχεραίνει την καθημερινότητα των προσφύγων, ενώ έχει σημαντικές συνέπειες και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε για τη σημαντική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του ζητήματος, υπογραμμίζοντας ότι «οι Δήμοι από την πρώτη στιγμή έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπισή του, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος εξήρε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι η ΚΕΔΕ αποτελεί μία «σταθερά» στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Μετανάστευση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είχαμε μία πολύ χρήσιμη και γόνιμη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και τις προκλήσεις που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.

»Η προσφυγική κρίση απαιτεί εθνική, αλλά και πανευρωπαϊκή επαγρύπνηση. Πρωτίστως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους και των δήμων, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που εστιάζονται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και παράλληλα να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές πόλεις θα γίνουν φιλόξενες για τους πρόσφυγες, χωρίς να καταστούν αφιλόξενες για τους κατοίκους τους.

»Οι νησιωτικοί ακριτικοί δήμοι της χώρας μας, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Λέρος, η Ρόδος, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το πελώριο βάρος της πρώτης υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων, που ξεπερνούσε κατά 1000% τον αριθμό του πληθυσμού των νησιών αυτών.

»Ωστόσο απαιτείται παράλληλα και ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση απειλείται η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτή των ανοικτών συνόρων.

»Η στράτευση των αυτοδιοικητικών οργανισμών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες και θα διαφυλάξει τη σταθερότητά τους, η οποία σήμερα απειλείται από την έξαρση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού, που απειλούν πέρα από την κοινωνική γαλήνη, τον ίδιο τον χαρακτήρα της ανοικτής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

»Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των χωρών – μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα, αλλά και να διαχειρισθούμε έγκαιρα, απρόβλεπτες καταστάσεις».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet