Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών ο Γ. Πατούλης
Αυτοδιοίκηση

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων & Περιφερειών ο Γ. Πατούλης

Με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών (CEMR) το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2061, στο Μάαστριχτ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης εξελέγη αντιπρόεδρος του οργάνου για την περίοδο 2017-2019.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης εξελέγη ο περιφερειάρχης της Emilia Romagna Stefano Bonaccini.

Το CEMR ιδρύθηκε το 1951 και αριθμεί 60 αυτοδιοικητικές ενώσεις από 42 χώρες και αποτελεί το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Δήμων και Περιφερειών (UCLG ).

Από τη δημιουργία του το CEMR εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής και δημοκρατικής Ευρώπης, που θα βασίζεται στην αυτοδιοίκηση και τη συμμετοχή του πολίτη, με σεβασμό στις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Λειτουργεί ως φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας σε τομείς όπως η διακυβέρνηση, το περιβάλλον, το κλίμα και η ενέργεια, η οικονομική κοινωνική και εδαφική συνοχή και η διεθνής συνεργασία, με στόχο να συμβάλλει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, υπέρ του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.

Πρόεδροι του CEMR έχουν διατέλεσε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Valéry Giscard d΄ Estaing, ο δήμαρχος της Βιέννης Michael Haupl, αλλά και  o πρώην δήμαρχος της Στουτγάρδης Wolfgang Schuster.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών για την τιμή που μου έκαναν να με εκλέξουν αντιπρόεδρο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου.

»Η εκλογή μου δικαιώνει τις προσπάθειες της Ελληνικής Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, τιμά την ΚΕΔΕ, αλλά και τους αγώνες που δίνουμε καθημερινά προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες στη χώρα μας να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιες, χωρίς κηδεμονίες για το καλό του τόπου τους.

»Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας στην ενδυνάμωση μίας ευρωπαϊκής συμμαχίας, με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση.

»Αποτελεί πάγια προτεραιότητά μας η διεύρυνση των σχέσεων και των συνεργασιών των δημοτικών αρχών της Ευρώπης, με στόχο η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταματήσει να είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό αγωνιζόμαστε για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, με βάση την αρχή της εγγύτητας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σύμφωνα με τον Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους πολίτες με σταθερό προσανατολισμό της βελτίωση της καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet