Π. Ξυριδάκης: Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Π. Ξυριδάκης: Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ

Στο ρεπορτάζ του «Ε» με τα σχόλια 9 δημάρχων του Βορείου Τομέα Αττικής για το πρόσφατο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Πώς σχολιάζουν το συνέδριο της ΚΕΔΕ 9 δήμαρχοι του Βόρειου Τομέα), λόγω κωλύματος δεν ήταν δυνατόν να έχουμε την απάντηση του δημάρχου Φιλοθέης – Ψυχικού πριν τη δημοσίευση.

Ωστόσο, ο κ. Παντελής Ξυριδάκης μας έστειλε το σχόλιό του για το κρίσιμο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο και δημοσιεύουμε:

Παντελής Ξυριδάκης (Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού)

«Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με την κεντρική εξουσία»

Στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης αποτυπώθηκαν,  από την πλειοψηφία των συνέδρων στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι βασικές προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το επόμενο διάστημα.

Είναι αυτονόητο ότι πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι μας αν υπάρξει περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος κι αν δεν αποδοθούν οι πόροι από τη νέα γενιά των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Τέθηκε σωστά, κατά την άποψή μου, και το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης που θα πρέπει να γίνει πράξη στο πλαίσιο της αλλαγής του «Καλλικράτη» και της υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης.

Πολύ σωστά επίσης τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών, το οποίο στην παρούσα φάση δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, γιατί η πραγματική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το πώς θα καταστήσουμε καλύτερη τη λειτουργία των Δήμων μας, προς όφελος των πολιτών κι όχι να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Θεωρώ ότι στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ίσως για πρώτη φορά, διατυπώθηκαν με τόση σαφήνεια οι θέσεις μας. Αυτό όμως που πρέπει από ‘δω και πέρα να γίνει είναι να μην αρκεστούμε στις διατυπώσεις, αλλά να αναληφθούν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα μας επιτρέψουν οι θέσεις μας να γίνουν και πολιτικές πράξεις. Να μην αρκεστούμε στα λόγια και τις εντυπώσεις, αλλά να προχωρήσουμε παραπέρα. Κι αν χρειαστεί, να συγκρουστούμε με την κεντρική εξουσία, η οποία πρέπει επιτέλους να δείξει σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet