Την Τετάρτη αποφασίζει η ΚΕΔΕ τη στάση της για το προσφυγικό
Αυτοδιοίκηση

Την Τετάρτη αποφασίζει η ΚΕΔΕ τη στάση της για το προσφυγικό

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και δημάρχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Πατούλη, επισκέφθηκαν σήμερα, Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση επιτέλους να θέσει σε εφαρμογή ένα Εθνικό Σχέδιο το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνεργασία και τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Συχνά η κεντρική διοίκηση λειτουργεί απαξιωτικά απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποφασίζει χωρίς να έχει προηγηθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης», επισήμανε ο κ. Γ. Πατούλης.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος «η κυβέρνηση πρέπει να δείξει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα σηκώνοντας μόνη της, με ελάχιστα μέσα και προσωπικό το ζήτημα της υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, ως ένας κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια. Αν δεν συμβεί αυτό, την Τετάρτη, στις 10:30 σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αν και η ευαισθησία του αρμόδιου υπουργού είναι αποδεδειγμένη, δεν φτάνει, καθώς είναι ανάγκη, από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον κλειστά σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες σε όλη την Ευρώπη, να υπάρξει Εθνικός Σχεδιασμός βάσει των νέων δεδομένων. Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η χώρα μας όσον αφορά στην υποδοχή, ταυτοποίηση και διαχείριση των προσφύγων και την προώθησή τους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργεί ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας. Η επαναπροώθηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα από την οποία ήρθαν στην Ελλάδα είναι μονόδρομος και είναι αυτό που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας».

«Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο αλλά θέλουμε και κοινωνίες να λειτουργούν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ο Εθνικός Σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καθώς και η ανάγκη ύπαρξης διακριτών ρόλων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη στις 10:30 π.μ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμφώνησε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, να συσταθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου και της ΚΕΔΕ προκειμένου να συμβάλλουν στην επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύπτουν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι: Αθηναίων Γ. Καμίνης, Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Αλίμου Α. Κονδύλης, Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου και Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος. Επίσης τους Δήμους Ρόδου, Σάμου και Κω, εκπροσώπησαν ο Σ. Διακοσταματίου αντιδήμαρχος. Π. Παπαγεωργίου αντιδήμαρχος και Ν. Κανταρτζής δημοτικός σύμβουλος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet