ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε ανάγκη από “κηδεμόνες” στη διαχείριση απορριμμάτων
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Δεν έχουμε ανάγκη από “κηδεμόνες” στη διαχείριση απορριμμάτων

Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για τη βελτίωση του εθνικού πλαισίου διαχείρισης απορριμμάτων από τους δήμους εξέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη σε συνάντηση που είχαν σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016.

Ο κ. Πατούλης έδωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων για τη χωροθέτηση νέων πράσινων σημείων κομποστοποίησης και μεταφοράς των απορριμμάτων, αλλά και της νομιμοποίησης των υφιστάμενων, επισημαίνοντας ότι η πιστοποίηση των σχετικών δομών θα πρέπει να γίνεται από τους δήμους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από κηδεμόνες στον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» και πρόσθεσε πως «οι βέλτιστες λύσεις θα βρεθούν μέσα από συμπράξεις και συνέργειες των δημοτικών Αρχών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό την άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης τον διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι με την έγκριση του ΠΕΣΔΑ ανά Περιφέρεια θα αποδεσμεύονται τα σχετικά κονδύλια από τα Περιφερειακά Προγράμματα αλλά και αναλογικά από τα Κεντρικά Προγράμματα.

Την πρόθεση της ΚΕΔΕ να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των μαθητικών κοινοτήτων τόνισε ο κ. Πατούλης, προσαρμοσμένης κάθε φορά στις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής, σχετικά με το θέμα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων, με στόχο να μειωθούν σημαντικά τα απορρίμματα που οδηγούνται στην τελική διάθεση και να προσεγγιστεί το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό του 50%. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα χρήματα από τα συστήματα διαχείρισης  προκειμένου να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες, όπως η μείωση των δημοτικών τελών, ώστε να εκτρέψουν τα απορρίμματά τους από τους κάδους.

Επιπρόσθετα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, από τον κ. Τσιρώνη να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία ελέγχου στον τρόπο απόθεσης των αποβλήτων από οικοδομικές εργασίες και από τεχνικά έργα, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας και άρα η απουσία ελέγχου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τα οποία επιβαρύνουν τους πολίτες.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης πρότεινε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, οι Χώροι Εγκατάστασης και Υποστήριξης (ΧΕΥ) απορριμμάτων να αξιοποιούνται από τους δήμους στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, πρόταση που αντιμετωπίστηκε, όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ, με θετικό τρόπο.

Στη συνάντηση παρέστησαν από πλευράς ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Ευάγγελος Πάνου και η επιστημονική συνεργάτης της ΚΕΔΕ Αναστασία Λαγουδάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet