Συναντήσεις προέδρου της ΚΕΔΕ στην Άγκυρα
Αυτοδιοίκηση

Συναντήσεις προέδρου της ΚΕΔΕ στην Άγκυρα

Συναντήσεις με τον δήμαρχο Άγκυρας, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2061, με τον δήμαρχο Altindag, του Μητροπολιτικού Δήμου Άγκυρας, Veysel Tiryaki.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο τρόπος που λειτουργούν θεσμικά οι δήμοι στην Τουρκία και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης που ακολουθούν, μέσω συγκεκριμένων πολιτικών.

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον κ. Tiryaki ότι σημαντικά έργα υποδομής, όπως σχολεία και κέντρα υγείας, υλοποιούνται από τους δήμους απευθείας, χωρίς την παρέμβαση του κράτους, ενώ επισημάνθηκε ότι οι δήμοι έχουν οικονομική αυτοτέλεια και εισπράττουν τους πόρους τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς κηδεμονίες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά. Για αυτόν τον λόγο μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμμεριστούμε από κοινού τα προβλήματα των δύο λαών».

Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Omer Doganay.

Κατά τη συζήτησή τους διαπιστώθηκε από την ελληνική πλευρά ότι στην Τουρκία υπάρχει ουσιαστικά μόνον ένας βαθμός αυτοδιοίκησης και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό συμβάλλει στην επιτάχυνση των αποφάσεων και των διαδικασιών υλοποίησης και λειτουργίας των έργων υποδομής, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η σύσταση τεχνικών κλιμακίων με τη συμμετοχή μελών από τις Κεντρικές Ενώσεις Δήμων των δύο χωρών με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, όπως και εξειδίκευσης θεμάτων συνεργασίας.

Επιπρόσθετα επισημοποιήθηκε η απόφαση διεξαγωγής κοινού συνεδρίου από τις ΚΕΔ των δύο χωρών με στόχο, μέσα από τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών φορέων αλλά και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, να διερευνηθούν τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας Bayazit Ilhan στην Άγκυρα. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της Χάρτας Υγείας και επισημάνθηκε ότι ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, οι χώρες οφείλουν να διασφαλίσουν την υγεία των πολιτών.

Επίσης ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για το υγειονομικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί για τις ευπαθείς ομάδες της Τουρκίας, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στις δομές υγείας.

Όλες οι συναντήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία Κυριάκου Λουκάκη καθώς και του Έλληνα πρόξενου Δημήτρη Σοφού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet