Προτάσεις για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ζητήθηκαν από την ΠΕΔΑ
Αυτοδιοίκηση

Προτάσεις για κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ζητήθηκαν από την ΠΕΔΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, στα γραφεία της ΠΕΔΑ, η σύσκεψη με θέμα «Αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων στην Αττική» μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του διευρυμένου Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχοι της Αττικής, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε αρχικά σε μία ενημέρωση, περιγράφοντας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔΑ, «με μελανά χρώματα την κατάσταση», σημειώνοντας ευθέως ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει το πέρασμα της Ειδομένης, κάτι που εκ των πραγμάτων θα εντείνει το προσφυγικό ζήτημα για τη χώρα μας.

Με βάση αυτό το δεδομένο και την προετοιμασία που πρέπει να γίνει, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τους Δήμους της Αττικής, η οποία όπως είπε θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για τη φιλοξενία των προσφύγων, να προτείνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και άλλους χώρους προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Όπως τόνισε, εάν δεν προταθούν λύσεις η κυβέρνηση θα προχωρήσει η ίδια σε επιλογή τοποθεσιών.

Αναφερόμενος στους χρόνους παραμονής των προσφύγων σε αυτά τα κέντρα φιλοξενίας, τόνισε πως με κλειστή την Ειδομένη αυτό θα είναι το μικρότερο δυνατό διάστημα και αυτό σημαίνει πως δεν θα είναι μήνες, ενώ με ανοικτή την Ειδομένη είναι μερικά 24ωρα.

Από την πλευρά των μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔΑ και δημάρχων της Αττικής υπήρξαν τοποθετήσεις όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι:

  • Δήμοι της Αττικής όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξαν άμεσα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.
  • Δεν υπήρξε η κυβερνητική συνεισφορά που θα ήταν απαραίτητη για τις περιστάσεις.
  • Πολλές φορές δεν υπήρχε ενημέρωση και διάλογος με τους Δήμους.
  • Για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως περιγράφηκε χρειάζονται προφανώς και περισσότεροι πόροι και προσωπικό.
  • Πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα κέντρα ανά την Επικράτεια, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος διαμοιρασμός των προσφύγων και να χρησιμοποιούνται και άλλα λιμάνια εκτός του Πειραιά για την άφιξη τους.
  • Πρέπει να υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των προσφύγων που αναμένεται να φιλοξενήσει η Αττική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet