Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό περιμένει από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό περιμένει από την κυβέρνηση η ΚΕΔΕ

«Οι δήμοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στην εθνική προσπάθεια για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ως ΚΕΔΕ προτείνουμε τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προβλήματος και αναμένουμε από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να μας παρουσιάσουν το Εθνικό Σχέδιο», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της έκτακτης διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, «η κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δυστυχώς δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς δε δόθηκαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα».

Ο κ. Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ΚΕΔΕ στις 11 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 2 Μαρτίου 2016 και ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Ο χρόνος παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας.
  • Ο ανώτατος αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο.
  • Οι ανάγκες ανά περιοχή.

Η έκτακτη συνεδρίαση θα γίνει παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από το υπουργείο να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει συγκεκριμένα τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη και, επιπλέον, έθεσε το θέμα της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τους δήμους, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν.

«Ως Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη για μια ακόμη φορά για την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων δράσεων που θα συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών. Για μας το πρόβλημα είναι πρώτα από όλα ανθρωπιστικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, η ΚΕΔΕ προτείνει την άμεση δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού, στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού, η κυβέρνηση, τα κόμματα του Εθνικού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών».

Τέλος, ο κ. Γ. Πατούλης εξερχόμενος από τη σύσκεψη αναφέρθηκε και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για φάρμακα. «Οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων έχουν αυξηθεί, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει κάνει μεγάλο αγώνα ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί ιδιαίτερα τώρα που είναι έντονο το προσφυγικό ρεύμα ώστε να συμβάλλουμε ως ιατρική κοινότητα μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν», σημείωσε και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, ο γ.γ, του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ Παπανικολάου ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Κώστας Δήμτσας ως γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλής Γκότσης και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet