Υπεγράφη Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων από δήμους της χώρας
Αυτοδιοίκηση

Υπεγράφη Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων από δήμους της χώρας

«Oι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να ζούμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που διοργανώνεται στην Καβάλα από την  ΚΕΔΕ και την Επιτροπή Ισότητας.

Κατά την τελετή έναρξης του διήμερου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «Η ισότητα των φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, και χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα» το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στο γίγνεσθαι της χώρας.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων, που υπεγράφη από τους εκπροσώπους των Δήμων κατά την τελετή και αποτελεί τη βάση συζήτησης του διήμερου Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η ΚΕΔΕ και στο οποίο είχα την τιμή να εκλεγώ πριν μερικούς μήνες ως αντιπρόεδρος».

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι «το Συμβούλιο καλεί τους τοπικούς φορείς να δεσμευτούν για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ευρέος σχεδίου δράσης για την ουσιαστική εξασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής. Μέχρι σήμερα περισσότερες από χίλιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές έχουν υπογράψει τη Χάρτα και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή της».

«Την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων οφείλουν να την υπογράψουν καταρχήν όλοι οι Δήμοι» τόνισε ο κ. Πατούλης και ανακοίνωσε πως θα καταρτιστεί ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα που υιοθετούνται για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να ενεργοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Ισότητας, καθώς αυτή είχε καταργηθεί από το 2010 και πρόσθεσε πως της έχει αναθέσει να εκπονήσει ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που θα αποτελέσουν κεντρικές κατευθυντήριες πολιτικές θέσεις της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας το δυσμενές περιβάλλον, στην ομιλία του έκανε λόγο για «θεσμική, οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του» επικαλούμενος μεταξύ άλλων τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ σε ποσοστό άνω του 60% και την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα  να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την παρουσία των γυναικών στην πολιτική «απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη», ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά πως χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά:

  • Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για μην έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας στην Ευρώπη.
  • Για την καθιέρωση της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία.
  • Για να αυξήσουμε κατά 50% τον αριθμό των γυναικών επιχειρηματιών.
  • Για να συμμετέχουν και να πρωταγωνιστούν  ακόμη περισσότερες γυναίκες  σε όλους τους τομείς και κυρίως στην πολιτική σκηνή.

Η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βοζεμπεργκ-Βρυωνίδη χαιρετίζοντας το Συνέδριο διατύπωσε την άποψη πως ο αγώνας των γυναικών δεν έχει χαθεί και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα καλυφθεί σύντομα το κενό που εντοπίζεται στο θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην «αγαστή» και «γόνιμη» συνεργασία που έχει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, τον οποίο συνεχάρη για το έργο του.

Η δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμητρα Τσανάκα, καλοσωρίζοντας τους συνέδρους υπενθύμισε πως ο Δήμος Καβάλας ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων το 2012 και υπογράμμισε πως η αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σκηνή θα συμβάλλει στο να ακουστούν οι φωνές και οι προσδοκίες των γυναικών. Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ευκαιρία που της έδωσε, όπως ανέφερε, να ασχοληθεί με το θέμα της ισότητας των φύλων.

Η γενική γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προωθήσει σε καταλυτικό βαθμό το θέμα της ισότητας των φύλων, μέσω των δράσεων της και πρόσθεσε πως η ισότητα στην πόλη θα είναι αρωγός ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρόεδρος  ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης στον χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δυστυχώς ο νόμος του Συντάγματος περί ισότητας σμπαραλιάζεται καθημερινά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Συνέδριο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι του Δικτύου Αιρετών Γυναικών «ΑΘΗΝΑ».

Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet