Γ. Πατούλης: Νέα αρχή στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης – Ελεγκτικού Συνεδρίου
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Νέα αρχή στη συνεργασία Αυτοδιοίκησης – Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η βελτίωση της λειτουργικότητας των Δήμων με παράλληλη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας, αποτέλεσε το αντικείμενο της πρώτης ημέρας των εργασιών της Διημερίδας που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά την αρχική του εισήγηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων πως η διοικητική εποπτεία από το κράτος πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας και να μην καταλήγει σε έλεγχο σκοπιμότητας.

Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ, υπέρ του προληπτικού ελέγχου δαπανών στους Δήμους καθώς, όπως ανέφερε, με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζονται οι παθογένειες και διασφαλίζονται τόσο οι αιρετοί όσο και τα συμφέροντα των πολιτών.

«Η σημερινή ημερίδα σηματοδοτεί μία νέα αρχή στη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με σταθερό στόχο την πιο εύρυθμη λειτουργία των δήμων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Πατούλης χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου επεσήμανε στην ομιλία της ότι  «ο προληπτικός έλεγχος είναι συνυφασμένος με την αδήριτη ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συμφέροντος από την υπονομευτική δράση των διαχειριστών του δημόσιου χρήματος και μάλιστα σε συνθήκες αναξιόπιστου και αναποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου, όπως μέχρι σήμερα έχει καταδείξει η τρέχουσα πραγματικότητα».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί με στοιχεία και αποδείξεις ότι η αλλαγή του τρόπου ελέγχου των κρατικών δαπανών αποτελεί μέσο για την επίτευξη της αναπτυξιακής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα και ακόμη και το προς υιοθέτηση μοντέλο έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στις χώρες που ήδη εφαρμόζεται».

Κατά την πρώτη ενότητα του Συνεδρίου διατυπώθηκαν αναλύσεις και εισηγήσεις  σχετικά με την αναγκαιότητα των προληπτικών ελέγχων στους Δήμους, τον προγραμματισμό των συμβάσεων των Δήμων, αλλά και τις επιχορηγήσεις από πλευρά των Δήμων σε σωματεία με αντικείμενα ενασχόλησης τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Παράλληλα προσδιορίστηκε ο όρος «μελέτες και συναφείς υπηρεσίες» σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, ενώ έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου δαπανών των Δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και στις δυσλειτουργίες που προκύπτουν μέσα από ελέγχους νομιμότητας.

Η δεύτερη ενότητα της διημερίδας είχε στο επίκεντρο της τους προσυμβατικούς ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα υπήρξαν εισηγήσεις σχετικά με τα επίκαιρα νομολογιακά ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τους ελέγχους συμβάσεων που σχετίζονται με τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών των Δήμων.

Επιπρόσθετα υπήρξαν παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα των συμβάσεων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τις καλές πρακτικές Προσυμβατικού ελέγχου, που πρέπει να ακολουθούνται.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet