Μπαίνουν κανόνες στις «αγορές χωρίς μεσάζοντες»
Αυτοδιοίκηση

Μπαίνουν κανόνες στις «αγορές χωρίς μεσάζοντες»

Για γεγονότα και ενέργειες που «νοθεύουν» το κίνημα «αγορές χωρίς μεσάζοντες» κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Όπως αναφέρει, η ανυπαρξία νομοθετικής ομπρέλας για τη λειτουργία των εν λόγω αγορών και τον έλεγχο των προϊόντων που διαθέτουν εναποθέτουν το έργο αποτροπής της όποιας παραβατικότητας στον… πατριωτισμό των διοργανωτών τους, είτε αυτοί είναι συλλογικότητες, είτε Δήμοι.

Την ίδια στιγμή, η απουσία κρατικού ελέγχου, αφήνει χώρο σε επιτήδειους να στήνουν αγορές – «μαϊμού», κερδοσκοπώντας εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και δυσφυμώντας ένα κίνημα που επιτελεί κοινωνικό έργο.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καταγράφονται τα βασικότερα προβλήματα που παραμένουν άλυτα (π.χ. η ανάγκη αλλαγών στον νόμο 4264/2014 για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, ο ποιοτικός έλεγχος στα υγρά προϊόντα που διακινούνται κ.λπ.).

Στο ίδιο δημοσίευμα συμμετείχε και ο υπεύθυνος για τις συγκεκριμένες αγορές στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Πανταζής, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Δήμος δεν έχει τους μηχανισμούς ελέγχου των προϊόντων, δεν είναι Αγορανομία», για να προσθέσει: «Ζητάμε από τους παραγωγούς να μας φέρουν χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι εκείνοι παράγουν τα προϊόντα τους -λουκάνικα, τυρί, μέλι, φασόλια, πατάτες, μαναβική κ.ά.- και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι είναι αρίστης ποιότητας και για όποιο πρόβλημα διαπιστωθεί στο μέλλον εκείνοι φέρουν την ευθύνη».

Και ο κ. Π. Πανταζής καταλήγει: «Κάθε φορά, προτού ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς, περνάω από όλους τους πάγκους. Με βάση την πείρα μου, αν διαπιστώσω ότι ένα προϊόν δεν είναι καλό, ο παραγωγός φεύγει. Αυτό συνέβη πριν λίγο καιρό, διότι οι πατάτες που έφερε ένας καλλιεργητής ήταν χτυπημένες».

Βαγγέλης Αποστόλου: Θα μπουν κανόνες στις αγορές παραγωγών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνει για το θέμα στο «Βήμα της Κυριακής»:

«Οι αγορές παραγωγών είναι πράγματι ένα “κανάλι” προώθησης των αγροτικών προϊόντων, δίπλα στις γνωστές μεγαλύτερες δομές της αγοράς, που μπορεί να φέρει σε επαφή τον αγρότη με τον καταναλωτή και να υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Είναι μάλιστα πιο χρήσιμες στους μικρούς παραγωγούς, που δεν μπορούν να βρουν εύκολα πρόσβαση στις μεγάλες αλυσίδες και στα μεγάλα δίκτυα διακίνησης προϊόντων.

»Οι αγορές παραγωγών, όμως, δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε αυθαίρετα, ούτε ανεξέλεγκτα».

Ο υπουργός σημειώνει ότι στο σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, έχει περιληφθεί σχετική ρύθμιση, έτσι ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η ΚΥΑ με την οποία θα ρυθμίζονται, για πρώτη φορά, τα θέματα νόμιμης λειτουργίας των αγορών παραγωγών.

Όπως δήλωσε, «η κεντρική ιδέα της ρύθμισης είναι να δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να συστήνουν έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα λειτουργίας της αγοράς, ο οποίος στη συνέχεια θα αδειοδοτείται, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, από τους Δήμους στους οποίους θα δραστηριοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει τάξη σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μεν “από κάτω”, αλλά πρέπει πλέον να θεσμοθετηθεί, ώστε να τηρεί προδιαγραφές και να υπόκειται σε ελέγχους».

Σημειώνεται ότι το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα που απασχολούν τις εν λόγω αγορές στον Βόρειο Τομέα Αττικής, μέσα από σχετικά ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει (Ο ελαιοπαραγωγός που νόθευε ελαιόλαδο… επισκεπτόταν και τον Β. ΤομέαΠεδίο αντιπαράθεσης το Δ.Σ. Κηφισιάς για τη βιολογική αγορά – VIDEO).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet