Γ. Πατούλης: Απαιτούνται παγκοσμίως δραστικά μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Απαιτούνται παγκοσμίως δραστικά μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Την ανάγκη να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία οξύνθηκε με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης σε παρέμβαση του κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Δήμων (UCLG), που διοργανώνεται στο Καζάν της Ρωσίας.

Ειδικότερα κατά τη σχετική συζήτηση η οποία είχε ως επίκεντρο την ανθρωπιστική διάσταση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Γ. Πατούλης επικαλέστηκε τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι στην Ελλάδα, βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή, έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και  αλληλεγγύης».

Μάλιστα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις κεντρικές κυβερνήσεις για την ορθή αντιμετώπιση της κρίσης τόνισε χαρακτηριστικά: «Για να γίνει διαχειρίσιμο ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα με έντονες ανθρωπιστικές προεκτάσεις απαιτείται διεθνής συνεργασία και συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο σε θέματα στρατηγικής και διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος και πρόσθεσε πως πρέπει να αναζητηθούν εποικοδομητικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο των Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, σηκώνουν το κύριο βάρος της διαχείρισης ως βασικοί φορείς υποδοχής των προσφύγων. «Ο ρόλος των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι καίριος για αυτό και πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης σε διεθνές επίπεδο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε πως με βασικό προσανατολισμό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι αναγκαία η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στο πλαίσιο ενός παγκοσμίου δικτύου Δήμων που θα ενισχύσει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής παράλληλα με τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι στρατηγικές που έχουν χαραχθεί από το UCLG στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και όλες οι παράμετροι που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διεθνή ατζέντα για την περαιτέρω συνεργασία των Δήμων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανάπτυξης.

Στη σημαντική συμβολή των πόλεων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του UCLG και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Kadir Topbas ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η ενότητα των λαών και η δύναμη των τοπικών κοινωνιών αντλείται από το γεγονός ότι η πολιτική μένει μακριά από τις πόλεις. Οι πόλεις έχουν ιστορία και παράδοση πιο παλιά από τις χώρες, σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήρε τον ρόλο του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Δήμων επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν κατά βάση ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό οργανισμό».

Στο περιθώριο του Συνεδρίου του UCLG ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Anton Inyutsyn με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των Δήμων της Ρωσίας και της Ελλάδας, αλλά και θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος ενώ είχε μία ιδιαίτερη συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο του UCLG και δημάρχο του Καζάν Ilsur Metshin.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνοδεύεται στο Συνέδριο του UCLG από τον Α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet