Συναντήσεις προέδρου ΚΕΔΕ με Έλληνες ομογενείς της Ουγγαρίας
Αυτοδιοίκηση

Συναντήσεις προέδρου ΚΕΔΕ με Έλληνες ομογενείς της Ουγγαρίας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βουδαπέστη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας Γ. Κουκουμζή.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θέματα που σχετίζονται με τους Έλληνες της ομογένειας, πολιτιστικά ζητήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με αφορμή και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και οι τρόποι προώθησης του Ελληνικού Πολιτισμού στα γραφεία της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.

Ο κ. Γ. Πατούλης ενημερώθηκε από τον κ. Κουκουμζή ότι στην Ουγγαρία έφθασαν οι πρώτοι Έλληνες πρόσφυγες το 1949, με καταγωγή κυρίως από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. Σήμερα στην Ουγγαρία διαμένουν μόνιμα 4.000 Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, ανέφερε ο πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης και όπως επισήμανε, διατηρούν με συνέπεια και αφοσίωση όλα τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης, κρατώντας «ζωντανό» το ελληνικό στοιχείο στον τρόπο ζωής τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Έλληνες που μένουν στην Ουγγαρία διατηρούν με κάθε τρόπο την ελληνική ταυτότητα και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την άρτια οργάνωση της ελληνικής ομογένειας.

Σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

«Με πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψη μας εδώ στη φιλόξενη Βουδαπέστη πως η ελληνική κοινότητα της Ουγγαρίας είναι ένας “ζωντανός” οργανισμός, πολύ καλά οργανωμένος και με απόλυτη προσήλωση σε ένα στόχο: Να διατηρηθεί άσβεστη η ελληνική παράδοση και ισχυρό το ελληνικό πνεύμα. Αν και μακριά από την πατρίδα οι Έλληνες της ομογένειας τιμούν τις ρίζες τους και κάνουν ότι είναι δυνατό η συναισθηματική διασύνδεση που έχουν με τη χώρα των προγόνων τους, να υπάρξει και στο μέλλον στα παιδιά 3ης και 4ης γενιάς. Στον πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται και τον διαβεβαίωσα πως θα ενισχυθεί η συνεργασία μας και θα στηρίξουμε το γραφείο της Αυτοδιοίκησης στη Βουδαπέστη και όλο το προσωπικό που εργάζεται άοκνα για τη διατήρηση και ισχυροποίηση του ελληνικού στοιχείου. Ο απανταχού ελληνισμός είναι η δύναμη του σήμερα».

Ακολούθως ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε το δωδεκατάξιο Συμπληρωματικό Σχολείο «Μανώλης Γλέζος», όπου παιδιά 2ης και 3ης γενιάς, μαθαίνουν Ελληνικά και ενημερώθηκε από τη διευθύντρια, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του.

Σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, όπου λειτουργεί τμήμα νεοελληνικής γλώσσας. Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε από την υπεύθυνη τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών δρ. Ντόρα Σόλτι ότι η Ουγγρική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, ωστόσο του επισήμανε πως για να γίνει πενταετής η φοίτηση, από τριετής που είναι τώρα, είναι αναγκαία η πρόσληψη ακόμα ενός μόνιμου καθηγητή.

Ο κ. Πατούλης συζήτησε με την κα Σόλτι για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την καθιέρωση και την προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και εξήρε το έργο του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, επισημαίνοντας τη συμβολή του στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι θα μεριμνήσει να σταλούν εκ μέρους της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης βιβλία, που θα εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet