Λύση στην ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των Δήμων
Αυτοδιοίκηση

Λύση στην ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των Δήμων

Τέλος στις περιπέτειες των δήμων σχετικά με την έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και μιας σειράς από θεμάτων που έχουν προκύψει και αφορούν στις οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων δίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Η γνωμοδότηση που εκδόθηκε δικαιώνει την Αυτοδιοίκηση και απαλλάσσει τους αιρετούς από περιπέτειες και προβλήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των δήμων. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζω την ικανοποίησή μου για την άμεση ανταπόκριση του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, η οποία συνέβαλε προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς συναδέλφους μας».

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση υπ. αρ. 160/2016, η οποία εκδόθηκε μετά από ερώτημα του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου, παρέχονται στους δήμους και περιφέρειες που υπάγονται σε συμψηφισμό οφειλών τους συγκεκριμένα ευεργετήματα και συγκεκριμένα:

  • Τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Αναβάλλεται η εκτέλεση ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται.
  • Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στη γνωμοδότηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μπορεί να καθορίζονται επιπλέον στοιχεία ως προς τη διαδικασία του συμψηφισμού των οφειλών μεταξύ του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των δήμων και των περιφερειών.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο και το ΙΚΑ των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους πρόστιμα προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφλησή τους γίνεται υποχρεωτικά από τους ΟΤΑ που τις έχουν συστήσει.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet